WP
WP

Polędwiczki po włosku. Pyszny pomysł na obiad - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

Rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos i aromatyczne przyprawy. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".

Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1-2 strąki papryczki chili
  • 400 ml rosołu
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu wstążki
Przepis

Mięso pokroić w plasterki, delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać olej, smażyć mięso do miękkości.

W tym czasie przygotować warzywa. Cukinię obrać pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Cebulę posiekać, papryczki rozkroić, wyjąć nasiona pokroić w krążki, miętę posiekać.

WP

Gotowe mięso wyjąć na półmisek, do oleju po smażeniu włożyć cebulę dusić ok. 2 minut. Następnie dodać cukinię i papryczki. dusić ok. 3 minut. Wlać rosół. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Sos zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością wody, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posypać siekaną miętą.

Makaron ugotować według przepisu. Na półmisku ułożyć makaron, kawałki mięsa, polać sosem. Udekorować miętą i gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP