Polędwiczki po włosku. Pyszny pomysł na obiad
Rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos i aromatyczne przyprawy. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 3 łyżki oleju
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 1-2 strąki papryczki chili
- 400 ml rosołu
- 120 g serka mascarpone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 400 g makaronu wstążki
Mięso pokroić w plasterki, delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać olej, smażyć mięso do miękkości.
W tym czasie przygotować warzywa. Cukinię obrać pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Cebulę posiekać, papryczki rozkroić, wyjąć nasiona pokroić w krążki, miętę posiekać.
Gotowe mięso wyjąć na półmisek, do oleju po smażeniu włożyć cebulę dusić ok. 2 minut. Następnie dodać cukinię i papryczki. dusić ok. 3 minut. Wlać rosół. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Sos zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością wody, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posypać siekaną miętą.
Makaron ugotować według przepisu. Na półmisku ułożyć makaron, kawałki mięsa, polać sosem. Udekorować miętą i gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze