WP
WP

Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem. Sekretem są dodatki - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dailycooking
Podziel się

"Cały obiad powstał dość szybko, ale wygląda i smakuje rewelacyjnie. Polecam to danie wszystkim tym, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie lubią długo stać przy garach" - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".

Składniki

Polędwiczki:

  • 1 surowa polędwica wieprzowa
  • boczek surowy wędzony - cienkie plastry
  • grubo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • 3 większe szalotki pokrojone w plasterki lub piórka
  • 70 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml półwytrawnego białego wina

Puree:

  • 500 g pietruszki
  • 1 niewielka cebula
  • 2 większe gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
Przepis

Z polędwicy ostrym nożem usunąć wszystkie cienkie błonki. Pokroić ją w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć pieprzem. Na wierzch nakładać plaster boczku, który powinien być dłuższy od plastra mięsa przynajmniej o połowę długości. Całość razem ciasno zrolować boczkiem do wewnątrz. Wystającym końcem boczku owinąć mięso. W ten sposób roladka nie rozpadnie się podczas obsmażania, więc nie ma potrzeby spinania lub obwiązywania.

WP

Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć ze wszystkich stron roladki. Dodać posiekaną szalotkę i mieszając smażyć razem przez około 1 minutę. Szalotka nie powinna się zrumienić lecz jedynie zeszklić. Wlać wino, patelnie przykryć i na niewielkim ogniu dusić przez około 10 minut. W tym czasie mięso powinno zmięknąć, ale jeśli nadal byłoby twardawe, wtedy należy ten czas zwiększyć. Mięso powinno dusić się, więc jeśli płyn odparuje, wtedy należy uzupełnić go niewielką ilością wody lub - jeśli ktoś lubi bardziej winne smaki - wina..

Kiedy mięso będzie miękkie, naczynie zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z sosem. Nie gotować już. Na koniec można ewentualnie sos przyprawić solą i pieprzem.

Pietruszki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.

W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i mieszając zeszklić. Następnie dodać pietruszkę, niewielką ilość wody i całość razem udusić mieszając co jakiś czas. Wody powinno być tylko tyle, żeby wszystko razem dusiło się, a nie smażyło. W połowie duszenia dodać gałązki rozmarynu.

Kiedy pietruszka będzie miękka zdjąć z ognia, dodać roztarty czosnek, sok z cytryny i zblendować. (Rozmaryn można wyjąć przed blendowaniem.) Całość przyprawić do smaku solą.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP