Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej. Jest to długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu.
Polędwiczki wieprzowe powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Kolor mięsa jest ciemnoróżowy, a po przekrojeniu mięsa, włókna powinny się rozchodzić.
Polędwiczki wieprzowe smakują wyśmienicie, szczególnie duszone w sosie lub pieczone. Należy pamiętać, by dobrze ją zamarynować i nie przesuszyć jej - suche mięso będzie wiórowate i niesmaczne.
Jest to wyjątkowo wdzięczny materiał kulinarny. Najczęściej, ze względu na łatwość przygotowania, podaje się ją w formie smażonej. Najlepiej z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, buraczkami bądź mizerią. Polędwiczki nadają się też do sosu, na przykład śliwkowo-grzybowego.
Polędwiczki wieprzowe dobrze czują się także w piekarniku. Pasują do nich słodkie, suszone owoce. Tak przygotowane danie jest idealne na niedzielny obiad, a także od święta.
Polędwiczkę można wykorzystać do sałatek lub zrobić z niej roladki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Jeśli używamy jej do sałatek do należy zgrillować ją z obydwu stron.
Mięso z polędwicy wieprzowej jest uniwersalne, więc pasuje do niego niemal każdy sos. Można je podać z sezonowymi grzybami i śmietaną, z sosem na bazie musztardy czy chrzanu, albo w zwykłym sosie pieczeniowym z cebulą, czosnkiem i dowolnymi przyprawami – jak chociażby majeranek.
W 100 gramach tego chudego mięsa jest tylko około 200 kalorii. Zawiera on także ważne dla zdrowia witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, mangan, cynk, selen oraz miedź.
Polędwica to mięso delikatne również w swojej strukturze. Żeby je nie zepsuć trzeba uważać z tłuczkiem. Najlepiej w ogóle z niego zrezygnować, a pocięte na kawałki mięso wystarczy rozklepać delikatnie dłonią. Tak przygotowane nadaje się do obróbki termicznej. Niektórzy zalecają też ostrożność z solą. Zbyt duża ilość tej przyprawy może im bowiem zaszkodzić.