Trwa ładowanie...
dk65ai2
16-05-2017 07:59

Sernik z jogurtem i owocami

Przepis

Sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników to kolorowa propozycja na podwieczorek. Jest bardzo kremowy i wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Łączy w sobie delikatną cytrynową nutę, waniliową śmietankę i aromatyczne owoce. A w dodatku pięknie się prezentuje. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

dk65ai2
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • 220g herbatników lub ciastek digestive
  • 50g masła – roztopić

Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):

  • 650 g gotowego sera na sernik
  • 200 g naturalnego jogurtu
  • 200-220 g cukru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 300 g owoców jagodowy (np. borówki, maliny, pokrojone truskawki)

Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 36 proc.

  • 1-2 płaskie łyżki cukru pudru
  • kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
  • owoce do ozdoby
Przepis

Ciastka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm i wyrównać.

Masa serowa:
Do miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier, mąkę, budyń, sok i skórkę z cytryny, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Do masy serowej dodać 2/3 owoców jagodowy i wymieszać szpatułką lub łyżką. Masę wylać na przygotowany spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce i łyżką lekko powciskać je w masę serową. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C na funkcji góra-dół przez około 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik proszę zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki.

Wierzch:
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i posmarować nią wierzch sernika. Gotowy sernik ozdobić świeżymi owocami.
Zobacz także: kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Sernik z jogurtem i owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj