Sernik z jogurtem i owocami
Sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników to kolorowa propozycja na podwieczorek. Jest bardzo kremowy i wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Łączy w sobie delikatną cytrynową nutę, waniliową śmietankę i aromatyczne owoce. A w dodatku pięknie się prezentuje. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Spód:
- 220g herbatników lub ciastek digestive
- 50g masła – roztopić
Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):
- 650 g gotowego sera na sernik
- 200 g naturalnego jogurtu
- 200-220 g cukru
- 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 300 g owoców jagodowy (np. borówki, maliny, pokrojone truskawki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 1-2 płaskie łyżki cukru pudru
- kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
- owoce do ozdoby
Ciastka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm i wyrównać.
Masa serowa:
Do miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier, mąkę, budyń, sok i skórkę z cytryny, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Do masy serowej dodać 2/3 owoców jagodowy i wymieszać szpatułką lub łyżką. Masę wylać na przygotowany spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce i łyżką lekko powciskać je w masę serową. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C na funkcji góra-dół przez około 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik proszę zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki.
Wierzch:
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i posmarować nią wierzch sernika. Gotowy sernik ozdobić świeżymi owocami.
Zobacz także: kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze