Trwa ładowanie...
d3tk3g2
22-08-2018 12:29

Czekoladowy sernik na zimno według przepisu z 1910 r. Bajeczny deser

Przepis

Aksamitny, mocno czekoladowy i łatwy w przygotowaniu sernik na zimno na spodzie z kruchych ciasteczek. - Jest to deser, który szybko zyska szerokie grono zwolenników. Bez jajek, bez mąki i bez żelatyny. Przygotujesz go szybko z prostych składników. Spód z kruchych ciasteczek znacznie ułatwia pracę, a fakt, że jest to sernik na zimno też jest atutem – wstawiasz do lodówki i po kilku godzinach wyjmujesz gotowy deser - przekonuje autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

d3tk3g2
4.9
(30 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 1 łyżka płynnego miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 180 g ciasteczek
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 130 g cukru pudru
  • 300 g czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • Opcjonalnie frużelina wiśniowa: 200 g wiśni, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka żelatyny w proszku i 1 łyżka zimnej wody
Przepis

Rozdrobnij kruche ciastka malakserem. Dodaj łyżeczkę kakao i łyżkę płynnego miodu (zamiast miodu możesz dodać syropu z agawy albo syropu klonowego). Wymieszaj całość z roztopionym masłem i ugniataj ręką aż otrzymasz zwartą kulkę. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia (bez boków) i wyłóż spód. Rozpłaszcz równomiernie cały ciasteczkowy spód.
W kąpieli wodnej (wstaw mniejsze naczynie, najlepiej metalowe do garnuszka wypełnionego do połowy wodą) rozpuść czekoladę. W misie umieść twaróg sernikowy, cukier puder, kakao i lekko ciepłą rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj całość aż uzyskasz jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubij porządnie schłodzoną śmietankę kremówkę. Dodawaj ją partiami do zmiksowanej wcześniej masy serowej. Tym razem już nie miksuj tylko delikatnie mieszaj szpatułką aż całość się połączy. Wyłóż masę serową na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Opcjonalnie możesz zrobić frużelinę wiśniową: wydrylowane wiśnie przełóż do garnuszka, dodaj łyżkę cukru i podgrzej na małym ogniu. W osobnym naczyniu 1 łyżeczkę żelatyny w proszku zalej 1 łyżką zimnej wody. Odczekaj aż napęcznieje. Zdejmij wiśnie z palnika i dodaj do nich żelatynę. Wymieszaj dokładnie i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Czekoladowy sernik na zimno według przepisu z 1910 r. Bajeczny deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

34
20

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tk3g2
d3tk3g2
d3tk3g2
d3tk3g2
Więcej tematów
d3tk3g2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj