Mandarynkowy sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady
Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez sernika. Idealny sernik powinien być wyrośnięty, puszysty i kremowy. A co powiecie na propozycję Kasi? Więcej pyszności na blogu "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg twarogu
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 250 g serka mascarpone
- 4 czubate łyżki mąki
- sok i skórka otarta z 2 mandarynek
*Polewa: *
- tabliczka białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30 proc.
- łyżka masła
- skórka z mandarynki
Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Dodawać po 1 jajku i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Wlać śmietankę, sok z mandarynek wraz ze skórką oraz wsypać mąkę. Wymieszać. Masę serową wlać do tortownicy (26 cm). Piec 20 min w temp. 170 stopni, następnie 90 min w temp. 120 stopni.
Polewa: w garnku podgrzać śmietankę z czekoladą i masłem. Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Gdy sernik ostygnie, polać go polewą z białej czekolady i posypać skórką z mandarynki oraz kawałkami mandarynek.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze