Trwa ładowanie...
d21q2yy
d21q2yy

Mandarynkowy sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady

Przepis

Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez sernika. Idealny sernik powinien być wyrośnięty, puszysty i kremowy. A co powiecie na propozycję Kasi? Więcej pyszności na blogu "Kwelka gotuje".

3.5
(20 głosów)
Oceń:
d21q2yy
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Kwelka gotuje
Składniki
  • 1 kg twarogu
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżki mąki
  • sok i skórka otarta z 2 mandarynek

*Polewa: *

  • tabliczka białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżka masła
  • skórka z mandarynki
Przepis

Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Dodawać po 1 jajku i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Wlać śmietankę, sok z mandarynek wraz ze skórką oraz wsypać mąkę. Wymieszać. Masę serową wlać do tortownicy (26 cm). Piec 20 min w temp. 170 stopni, następnie 90 min w temp. 120 stopni.

Polewa: w garnku podgrzać śmietankę z czekoladą i masłem. Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Gdy sernik ostygnie, polać go polewą z białej czekolady i posypać skórką z mandarynki oraz kawałkami mandarynek.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Mandarynkowy sernik z mascarpone i polewą z białej czekolady
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

39
12
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy