Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
Domowy dżem borówkowy świetnie pasuje do omletów, naleśników, racuchów czy gofrów. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, warto więc przygotować choć kilka słoiczków. Zapewniamy, że znikną raz dwa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g borówek amerykańskich
- 125 g cukru
- ¼ szklanki wody
- skórka otarta z cytryny
- Owoce i skórkę cytrynową wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok.
- Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając. Gotować, często mieszając, aż dżem zgęstnieje (ok. 8-10 minut).
- Wlać do gorących, wysterylizowanych słoiczków.
- Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze