Trwa ładowanie...
d1ihzz5
d1ihzz5

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?

Przepis

Domowy dżem borówkowy świetnie pasuje do omletów, naleśników, racuchów czy gofrów. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, warto więc przygotować choć kilka słoiczków. Zapewniamy, że znikną raz dwa.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
unsplash.com
Składniki
Przepis
  • Owoce i skórkę cytrynową wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok.
  • Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając. Gotować, często mieszając, aż dżem zgęstnieje (ok. 8-10 minut).
  • Wlać do gorących, wysterylizowanych słoiczków.
  • Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
Więcej tematów
d1ihzz5