Trwa ładowanie...
d2e33ed
d2e33ed

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?

Przepis

Domowy dżem borówkowy świetnie pasuje do omletów, naleśników, racuchów czy gofrów. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, warto więc przygotować choć kilka słoiczków. Zapewniamy, że znikną raz dwa.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d2e33ed
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
unsplash.com
Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
Składniki
Przepis
  • Owoce i skórkę cytrynową wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok.
  • Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając. Gotować, często mieszając, aż dżem zgęstnieje (ok. 8-10 minut).
  • Wlać do gorących, wysterylizowanych słoiczków.
  • Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2e33ed

Podziel się opinią

Share
d2e33ed
d2e33ed

d2e33ed
d2e33ed
d2e33ed