Domowy dżem borówkowy. Jak zrobić?
Domowy dżem borówkowy świetnie pasuje do omletów, naleśników, racuchów czy gofrów. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, warto więc przygotować choć kilka słoiczków. Zapewniamy, że znikną raz dwa.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g borówek amerykańskich
- 125 g cukru
- ¼ szklanki wody
- skórka otarta z cytryny
Przepis
- Owoce i skórkę cytrynową wrzucić do garnka z grubym dnem, wolno podgrzewać, aż zacznie się pojawiać sok.
- Dodać cukier i wodę, zagotować, stale delikatnie mieszając. Gotować, często mieszając, aż dżem zgęstnieje (ok. 8-10 minut).
- Wlać do gorących, wysterylizowanych słoiczków.
- Zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 10 min. Przechowywać w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl