Borówki

Borówka (Vaccinium L.) – to rodzaj roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae Juss). Według niektórych ujęć taksonomicznych należy do niego ok. 450 gatunków występujących głównie na półkuli północnej. Gatunkiem typowym jest Vaccinium uliginosum. Borówka rośnie w formie krzewu, pnącza lub małego drzewa. Jej kwiaty są małe, dzwonkowate w białym lub bladoróżowym kolorze. Owocami są niebieskoczarne lub czerwone jagody.

Borówka amerykańska to najpopularniejsza odmiana borówki. Inaczej nazywana borówką wysoką. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzeniła się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych rejonach Europy (Wielka Brytania, Holandia). Jest uprawiana również w Polsce. Ma wiele właściwości leczniczych: poprawia pamięć, zapobiega nadciśnieniu, ma działania przeciw nowotworowe, wspomaga prace oczu oraz układu pokarmowego, zapobiega marskości wątroby. Jest źródłem wielu witamin m.in. C, A, E, K. Zawiera też kwas foliowy oraz ryboflawinę.

Borówka amerykańska — wartości odżywcze w 100 g:Wartość energetyczna - 57 kcal, białko ogółem - 0,74 g, tłuszcz - 0,33 g, węglowodany - 14,49 g (w tym cukry proste 9,96 g), błonnik - 2,4 g.

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości
WIDEO

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Daria Rudny-Dul Daria Rudny-Dul
Serniczki z patelni z borówkami

Serniczki z patelni z borówkami

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Racuchy z borówkami

Racuchy z borówkami

Ucierane ciasto z borówkami

Ucierane ciasto z borówkami

9 produktów zapobiegających żylakom

9 produktów zapobiegających żylakom

Domowe naleśniki z serem i borówkami

Domowe naleśniki z serem i borówkami

Sernik na zimno z mascarpone

Sernik na zimno z mascarpone

Ciasto widelcem mieszane z borówkami

Ciasto widelcem mieszane z borówkami

Miodowa ricotta z owocami leśnymi
WIDEO

Miodowa ricotta z owocami leśnymi

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta