Borówki

Borówka (Vaccinium L.) – to rodzaj roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae Juss). Według niektórych ujęć taksonomicznych należy do niego ok. 450 gatunków występujących głównie na półkuli północnej. Gatunkiem typowym jest Vaccinium uliginosum. Borówka rośnie w formie krzewu, pnącza lub małego drzewa. Jej kwiaty są małe, dzwonkowate w białym lub bladoróżowym kolorze. Owocami są niebieskoczarne lub czerwone jagody.

Borówka amerykańska to najpopularniejsza odmiana borówki. Inaczej nazywana borówką wysoką. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzeniła się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych rejonach Europy (Wielka Brytania, Holandia). Jest uprawiana również w Polsce. Ma wiele właściwości leczniczych: poprawia pamięć, zapobiega nadciśnieniu, ma działania przeciw nowotworowe, wspomaga prace oczu oraz układu pokarmowego, zapobiega marskości wątroby. Jest źródłem wielu witamin m.in. C, A, E, K. Zawiera też kwas foliowy oraz ryboflawinę.

Borówka amerykańska — wartości odżywcze w 100 g:Wartość energetyczna - 57 kcal, białko ogółem - 0,74 g, tłuszcz - 0,33 g, węglowodany - 14,49 g (w tym cukry proste 9,96 g), błonnik - 2,4 g.

Serniczki z patelni z borówkami
Diana Rusiłowicz

Serniczki z patelni z borówkami

Zapisz na później
Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami
oprac. Katarzyna Gileta

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Zapisz na później
Ciasto borówkowe z białą czekoladą, jogurtem i cytryną
Zapisz na później
Owocowy sernik  na zimno z mascarpone i galaretką
Zapisz na później
Królewski wieniec na Dzień Matki.  Przepis na bezę z owocami
Zapisz na później
Racuchy z borówkami
oprac. Katarzyna Gileta

Racuchy z borówkami

Zapisz na później
Ucierane ciasto z borówkami
oprac. Katarzyna Gileta

Ucierane ciasto z borówkami

Zapisz na później
9 produktów zapobiegających żylakom
Zapisz na później