Trwa ładowanie...
d68iw7e
d68iw7e

Borówki

Borówka jest uprawiana również w Polsce. Ma wiele właściwości leczniczych: poprawia pamięć, zapobiega nadciśnieniu, ma działania przeciw nowotworowe, wspomaga prace oczu oraz układu pokarmowego, zapobiega marskości wątroby. Jest źródłem wielu witamin m.in. C, A, E, K. Przepisy z borówkami

Borówka (Vaccinium L.) – to rodzaj roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae Juss). Według niektórych ujęć taksonomicznych należy do niego ok. 450 gatunków występujących głównie na półkuli północnej. Gatunkiem typowym jest Vaccinium uliginosum. Borówka rośnie w formie krzewu, pnącza lub małego drzewa. Jej kwiaty są małe, dzwonkowate w białym lub bladoróżowym kolorze. Owocami są niebieskoczarne lub czerwone jagody.

Borówka amerykańska to najpopularniejsza odmiana borówki. Inaczej nazywana borówką wysoką. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzeniła się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych rejonach Europy (Wielka Brytania, Holandia). Jest uprawiana również w Polsce. Ma wiele właściwości leczniczych: poprawia pamięć, zapobiega nadciśnieniu, ma działania przeciw nowotworowe, wspomaga prace oczu oraz układu pokarmowego, zapobiega marskości wątroby. Jest źródłem wielu witamin m.in. C, A, E, K. Zawiera też kwas foliowy oraz ryboflawinę.

Borówka amerykańska — wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna - 57 kcal, białko ogółem - 0,74 g, tłuszcz - 0,33 g, węglowodany - 14,49 g (w tym cukry proste 9,96 g), błonnik - 2,4 g.

d68iw7e

d68iw7e
d68iw7e
d68iw7e