Trwa ładowanie...
d237b9c
26-09-2018 09:30

Aksamitny sernik z borówkami. Rozpływa się w ustach

Przepis

Aksamitny sernik na słonawym spodzie, pokryty warstwą soczystych borówek. - Pieczenie w łaźni wodnej jest kluczem do uzyskania odpowiedniej konsystencji, więc nie pomijajcie go! - radzi autorka bloga "Cukrowa wróżka".

d237b9c
3.1
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Cukrowa Wróżka
Źródło: Cukrowa Wróżka
Składniki

Na spód:

  • ok. 180 g krakersów, zmielonych na pył
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 700 g twarogu (sernikowy/własnoręcznie zmielony/twarożek śmietankowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej
  • 4 jaja
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 szklanki borówek
Przepis

Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową tak, aby do środka nie dostała się woda. Masło roztapiamy, mieszamy z pokruszonymi na piasek krakersami, wgniatamy w tortownicę. Twaróg ucieramy z cukrami, śmietaną i maślanką. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników, nie za długo. Masę wylewamy na spód. Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową. Blaszkę lub tortownicę wkładamy do większej formy, którą napełniamy wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy, w której pieczemy sernik. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę. Brzegi sernika powinny być ścięte, ale środek może wyglądać na niedopieczony. Około 15 przed końcem pieczenia na wierzchu rozsypujemy borówki i lekko wgniatamy w ciasto. Studzimy w uchylonym piekarniku, a wystudzony wyjmujemy z kąpieli wodnej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zobacz także: lekki sernik z herbatą

Aksamitny sernik z borówkami. Rozpływa się w ustach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d237b9c
d237b9c
d237b9c
d237b9c
Więcej tematów
d237b9c