Aksamitny sernik z borówkami. Rozpływa się w ustach
Aksamitny sernik na słonawym spodzie, pokryty warstwą soczystych borówek. - Pieczenie w łaźni wodnej jest kluczem do uzyskania odpowiedniej konsystencji, więc nie pomijajcie go! - radzi autorka bloga "Cukrowa wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Na spód:
- ok. 180 g krakersów, zmielonych na pył
- 50 g masła
Masa serowa:
- 700 g twarogu (sernikowy/własnoręcznie zmielony/twarożek śmietankowy)
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka śmietany kwaśnej
- 4 jaja
- ½ szklanki maślanki
- 2 szklanki borówek
Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową tak, aby do środka nie dostała się woda. Masło roztapiamy, mieszamy z pokruszonymi na piasek krakersami, wgniatamy w tortownicę. Twaróg ucieramy z cukrami, śmietaną i maślanką. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników, nie za długo. Masę wylewamy na spód. Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową. Blaszkę lub tortownicę wkładamy do większej formy, którą napełniamy wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy, w której pieczemy sernik. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę. Brzegi sernika powinny być ścięte, ale środek może wyglądać na niedopieczony. Około 15 przed końcem pieczenia na wierzchu rozsypujemy borówki i lekko wgniatamy w ciasto. Studzimy w uchylonym piekarniku, a wystudzony wyjmujemy z kąpieli wodnej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze