Trwa ładowanie...
d2pa62u
d2pa62u

Galaretka na bazie kwaśnego mleka z borówkami

Przepis

Lekka galaretka z borówkowym kisielem to doskonały pomysł na podwieczorek w letni dzień. Bazą deseru jest zsiadłe mleko. Przed laty często gościło na polskich stołach, dziś jest już nieco zapomniane. Ewa Wachowicz podpowiada, jak można je wykorzystać w kuchni.

3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Kraków. 28.01.2018. "Ewa gotuje" odc. 354.
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
Składniki

Niezbędne składniki:
• ½ l kwaśnego mleka
• 1 łyżka cukru
• 2½ łyżki żelatyny
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• ½ szklanki orzechów włoskich
• laska wanilii

Kisiel borówkowy:
• 300 g borówek
• 1 łyżki cukru
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
• ¼ szklanki – wody

Przepis

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Orzechy posiekać. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć miąższ. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy się roztopi, wrzucić orzechy oraz ziarenka wanilii. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia.

Do miski wlać kwaśne mleko. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Orzechy w karmelu zmiksować, dorzucić do miski. Wymieszać i przełożyć do szklanek. Wstawić do lodówki, by galaretki stężały.

Borówki przełożyć do garnka, posłodzić i gotować przez chwilę. Gdy puszczą sok, dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie. Podgrzewać, aż kisiel zgęstnieje. Wystudzić.

Galaretkę podawać z kisielem borówkowym. Można udekorować listkami mięty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Galaretka na bazie kwaśnego mleka z borówkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2
Share
d2pa62u
d2pa62u
d2pa62u
d2pa62u
Więcej tematów
d2pa62u