Galaretka na bazie kwaśnego mleka z borówkami
Lekka galaretka z borówkowym kisielem to doskonały pomysł na podwieczorek w letni dzień. Bazą deseru jest zsiadłe mleko. Przed laty często gościło na polskich stołach, dziś jest już nieco zapomniane. Ewa Wachowicz podpowiada, jak można je wykorzystać w kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Niezbędne składniki:
• ½ l kwaśnego mleka
• 1 łyżka cukru
• 2½ łyżki żelatyny
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• ½ szklanki orzechów włoskich
• laska wanilii
Kisiel borówkowy:
• 300 g borówek
• 1 łyżki cukru
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
• ¼ szklanki – wody
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Orzechy posiekać. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć miąższ. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy się roztopi, wrzucić orzechy oraz ziarenka wanilii. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia.
Do miski wlać kwaśne mleko. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Orzechy w karmelu zmiksować, dorzucić do miski. Wymieszać i przełożyć do szklanek. Wstawić do lodówki, by galaretki stężały.
Borówki przełożyć do garnka, posłodzić i gotować przez chwilę. Gdy puszczą sok, dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie. Podgrzewać, aż kisiel zgęstnieje. Wystudzić.
Galaretkę podawać z kisielem borówkowym. Można udekorować listkami mięty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze