Trwa ładowanie...
d2n6va4
d2n6va4

Sernik waniliowy z borówkami. Smakuje bajecznie

Przepis

Puszysty i kremowy sernik z borówkami skradnie serca wszystkich łasuchów. Już na sam widok cieknie ślinka. - Owocowy sierpień świętuję borówkami. Jak w każdym sezonie mam je na stałe pod ręką. To moje smaki! - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".

3.7
(10 głosów)
Oceń:
d2n6va4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki
  • 1 kg serków waniliowych homogenizowanych z prawdziwą wanilią (użyłam serki Rolmlecz – mają najlepszy skład)
  • 100 g masła
  • 5 średnich jajek
  • 100 g drobnego cukru
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 500 g borówek amerykańskich

Składniki polewy:

  • tabliczka białej czekolady dobrej jakości
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • szklanka o pojemności 250 ml
  • tortownica o średnicy 19 cm
Przepis

Serki homogenizowane i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Masło roztop w kąpieli wodnej a następnie odłóż do przestudzenia. Do dużej miski wyłóż serki, dodaj 5 łyżek skrobi ziemniaczanej i cukier. Potem dodaj jajka i wlej przestudzone masło. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej trudno będzie wymieszać wszystko na gładką masę. Do wymieszania sernika użyj dużej łyżki lub trzepaczki.

Dno i boki formy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Wysmaruj papier masłem. Do przygotowanej formy wyłóż całą masę sernikową. Dodaj połowę owoców. Masa sernikowa jest rzadka, więc część z nich znajdzie się w środku.

Sernik umieść ostrożnie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C z opcją pieczenia góra-dół na środkowej półce. Piecz w tej samej temperaturze – 170 st. C przez dwie godziny.
Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia i nie otwieraj piekarnika.

Po upieczeniu nie otwieraj drzwi piekarnika jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie możesz uchylić drzwiczki, a po kolejnych 10 minutach możesz już wyjąć sernik z pieca. Po przestudzeniu sernik umieść na kilka godzin w lodówce. Po przestudzeniu polej polewą z białej czekolady.

Do małego rondelka wlej cztery łyżki śmietanki 30 proc. lub 36 proc. Śmietankę podgrzej bez zagotowania. Zdejmij garnek z palnika i dodaj drobno pokruszoną białą czekoladę. Całość mieszaj do momentu, aż cała czekolada roztopi się i połączy ze śmietanką. Polewę odłóż do przestudzenia. Wysyp na sernik pozostałą część borówek i polej sernik polewą.

Przed podaniem przechowuj sernik w lodówce.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

d2n6va4
Sernik waniliowy z borówkami. Smakuje bajecznie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
20
Share
d2n6va4
d2n6va4

d2n6va4
d2n6va4
d2n6va4