Trwa ładowanie...
d4k1f0o
d4k1f0o

Pasztet mięsny z konfiturą z czerwonej cebuli

Przepis

Domowy pasztet mięsny doskonale komponuje się z konfiturą żurawinową lub... cebulową. W tym wydaniu skradnie serca najbardziej wymagających smakoszy. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d4k1f0o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Pasztet mięsny z konfiturą z czerwonej cebuli
Shutterstock
Pasztet mięsny z konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki
  • łopatka 1/2 kg
  • brzuch 1/2 kg
  • wątroba 1/2 kg
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • 3 czerwone cebule (ok. 250 g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek 1/3 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
Przepis

Łopatkę i brzuch kroimy w grubszą kostkę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Do wrzątku dodajemy mięso, obraną marchewkę i cebulę, ziele i liść angielski. Całość gotujemy 30 minut. Po wyjęciu mięso i warzywa studzimy. Za pomocą maszynki mielimy mięso, warzywa oraz wątrobę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Keksówkę wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy masę mięsną. Całość pieczemy około godziny, do momentu aż góra się zarumieni i brzegi pasztetu będą odchodziły od foremki.

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu.

Gdy cebula będzie miękka, wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd".

Przepis dodał użytkownik Cukiereczek

d4k1f0o
Pasztet mięsny z konfiturą z czerwonej cebuli
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4k1f0o
d4k1f0o

d4k1f0o
d4k1f0o
d4k1f0o