WP
WP

Pikantne udka z papryką. Soczyste i miękkie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Archiwum prywatne
Podziel się

Udka kurczaka duszone z papryką i ostrymi przyprawami sprawdzą się na rodzinny obiad. Mięso jest miękkie, soczyste i delikatne, a dodatek imbiru i chili rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Udka najlepiej smakują z ryżem jaśminowym.

Składniki
  • 6 udek kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 125 ml rosołu drobiowego
  • garść rodzynek
  • ½  papryki żółtej
  • ½  papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej

Marynata:

  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
Przepis

Imbir, chili, pieprz ziołowy i sól wsypać do miseczki. Wymieszać. Natrzeć mięso. Przełożyć do pojemnika, zalać sosem sojowym, skropić oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Obsmażyć zamarynowane udka – z obu stron. Dorzucić posiekany w słupki czosnek. Po chwili podlać rosołem drobiowym. Przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec dodać rodzynki oraz pokrojone papryki. Na stół najlepiej podawać na patelni.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP