Pikantne udka z papryką. Soczyste i miękkie
Udka kurczaka duszone z papryką i ostrymi przyprawami sprawdzą się na rodzinny obiad. Mięso jest miękkie, soczyste i delikatne, a dodatek imbiru i chili rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Udka najlepiej smakują z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 6 udek kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 125 ml rosołu drobiowego
- garść rodzynek
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki czerwonej
Marynata:
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
Imbir, chili, pieprz ziołowy i sól wsypać do miseczki. Wymieszać. Natrzeć mięso. Przełożyć do pojemnika, zalać sosem sojowym, skropić oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Obsmażyć zamarynowane udka – z obu stron. Dorzucić posiekany w słupki czosnek. Po chwili podlać rosołem drobiowym. Przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec dodać rodzynki oraz pokrojone papryki. Na stół najlepiej podawać na patelni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze