Trwa ładowanie...
d4gq9ez
d4gq9ez

Pikantne udka z papryką. Soczyste i miękkie

Przepis

Udka kurczaka duszone z papryką i ostrymi przyprawami sprawdzą się na rodzinny obiad. Mięso jest miękkie, soczyste i delikatne, a dodatek imbiru i chili rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Udka najlepiej smakują z ryżem jaśminowym.

1.8
(12 głosów)
Oceń:
d4gq9ez
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Archiwum prywatne
Zdjęcie
Składniki
  • 6 udek kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 125 ml rosołu drobiowego
  • garść rodzynek
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej

Marynata:

  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
Przepis

Imbir, chili, pieprz ziołowy i sól wsypać do miseczki. Wymieszać. Natrzeć mięso. Przełożyć do pojemnika, zalać sosem sojowym, skropić oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Obsmażyć zamarynowane udka – z obu stron. Dorzucić posiekany w słupki czosnek. Po chwili podlać rosołem drobiowym. Przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec dodać rodzynki oraz pokrojone papryki. Na stół najlepiej podawać na patelni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4gq9ez
Pikantne udka z papryką. Soczyste i miękkie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
47
Share
d4gq9ez
d4gq9ez

d4gq9ez
d4gq9ez
d4gq9ez