Torciki z karczochami i ricottą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
- 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
- 1 mały ząbek czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- oliwa z oliwek Olitalia
- 150 g sera ricotta
- 1 jajko
- 30 g tartego sera typu parmezan
- 30 g bułki tartej
- 1 mała cukinia
- 1 mała marchewka
- pół cytryny
- sól i pieprz
Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.
Przepis dodał użytkownik kasia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze