Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Deser na upalny dzień
Krucha beza, chmurka bitej śmietany i sezonowe owoce. Brzmi pysznie? Ewa Wachowicz poleca bajeczny deser na lato.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 8 białek
- szczypta soli
- 2½ szklanki cukru
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu jabłkowego
Dekoracja:
- gorzka czekolada
- borówki
- truskawki
Krem:
- ½ l śmietany 36 proc.
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając przez ok. 10 minut. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet. Zmiksować. Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć pianę, formując dwa okrągłe, dość grube blaty (wcześniej narysować ołówkiem okręgi o średnicy 24 cm – można użyć do tego tortownicy). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piec przez ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez 2-3 godziny. Uwaga: do tortu potrzebny jest jeden blat, drugi można wykorzystać później (w chłodzie beza wytrzyma nawet miesiąc). Na upieczony blat nałożyć śmietanę ubitą z cukrem waniliowym. Na brzegu zrobić wianuszek z przekrojonych na pół truskawek, na środku usypać kopczyk z pokrojonej na drobne kawałki gorzkiej czekolady. Między czekoladą a truskawkami ułożyć borówki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze