Trwa ładowanie...
dfsbdow

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Deser na upalny dzień

Przepis

Krucha beza, chmurka bitej śmietany i sezonowe owoce. Brzmi pysznie? Ewa Wachowicz poleca bajeczny deser na lato.

3.4
(33 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 2½ szklanki cukru
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Dekoracja:

  • gorzka czekolada
  • borówki
  • truskawki

Krem:

  • ½ l śmietany 36 proc.
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przepis

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając przez ok. 10 minut. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet. Zmiksować. Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć pianę, formując dwa okrągłe, dość grube blaty (wcześniej narysować ołówkiem okręgi o średnicy 24 cm – można użyć do tego tortownicy). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piec przez ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez 2-3 godziny. Uwaga: do tortu potrzebny jest jeden blat, drugi można wykorzystać później (w chłodzie beza wytrzyma nawet miesiąc). Na upieczony blat nałożyć śmietanę ubitą z cukrem waniliowym. Na brzegu zrobić wianuszek z przekrojonych na pół truskawek, na środku usypać kopczyk z pokrojonej na drobne kawałki gorzkiej czekolady. Między czekoladą a truskawkami ułożyć borówki.

  fot. Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: fot. Grzegorz Kozakiewicz
Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Deser na upalny dzień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dfsbdow

Podziel się opinią

51
28
Share
dfsbdow
dfsbdow
dfsbdow
dfsbdow
Więcej tematów
dfsbdow