Karczoch
Karczoch nie jest najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. A szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowe i smaczne, a w kuchni ma wiele zastosowań.
Karczochy ceni się przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, i to już od wielu setek lat. O tym warzywie pisał chociażby uczeń Arystotelesa – Teofrast. Dlaczego starożytni uczeni tak bardzo zwracali uwagę akurat na karczochy? Ponieważ były lekiem na choroby nerek i wątroby. Dodatkowo świetnie pomagały w problemach trawiennych.
W XX wieku lekarze również doceniali karczochy. Badania wykazały, że jedzenie tych warzyw wpływa na leczenie wielu chorób układu pokarmowego, a lista właściwości prozdrowotnych karczochów jest naprawdę długa. Warto więc sięgać po nie jak najczęściej.
Karczochy – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Karczochy są niesamowicie zdrowe. Liczne badania wykazują, że ich jedzenie może pomóc w walce z chorobami układu pokarmowego, w tym z coraz częściej spotykanym przewlekłym zapaleniem jelit. Dodatkowo właśnie te niepopularne w Polsce warzywa powinni jeść diabetycy. Lekarze przekonują, że zawarta w karczochach insulina ma właściwości, które pozwalają na zachowanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Ponadto cynaryna, którą znajdziemy w tym warzywie, wspomaga proces usuwania cholesterolu. Jedzenie karczochów może nas także uchronić przed zachorowaniem na nowotwór.
Karczochy są także niskokaloryczne, mają bardzo małą zawartość tłuszczu, a wysoką błonnika, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie odchudzającej.
Karczochy – jak przyrządzić i jak jeść
W Polsce wciąż są rzadkością, dlatego często nie wiemy, jak przygotować karczochy. Przede wszystkim musimy je umyć, obrać i odciąć łodygę. Następnie karczocha przekrajamy na pół i usuwamy liście wewnętrzne. Co zrobić takim przygotowanym karczochem?
Możemy go na przykład ugotować. Chociaż trwa to dość długo (około 40 minut), warto chociaż raz spróbować takiej potrawy. Większość osób określa smak karczocha jako lekko gorzkawy, niektórzy porównują go także do smaku orzecha.
Kucharze radzą, by karczocha dodawać do sałatek, makaronów i dań mięsnych. Można go również zjeść solo, przykładowo z sosem winegret, cytryną, parmezanem i ziołami.