Ciasto czekoladowo-majonezowe. Słodkości od Ewy Wachowicz
Choć może wydawać się to nieco nieprawdopodobne, majonez to doskonały dodatek do słodkich wypieków. Bez obaw, nie chodzi o to, by przekładać nim biszkopt. Majonez z powodzeniem zastąpi olej lub masło. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na wilgotne i mocno czekoladowe ciasto majonezowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 350 g mąki
- 75 g kakao
- 270 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 350 g majonezu
- 400 ml wody lekko gazowanej
- 100 g czekolady gorzkiej 70 proc. kakao
Dekoracja:
- plastry cytryny z syropu cukrowego
Majonez:
- 5 żółtek
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 300 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżki wrzącej wody
Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać. Do drugiej miski przełożyć majonez. Dodać połowę sypkich składników. Wlać szklankę wody i zmiksować. Wsypać resztę sypkich składników, wlać resztę wody i jeszcze raz zmiksować. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką.
Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica 25 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie piec przez godzinę w temp. 160 st. C (środek powinien być lekko płynny).
Po wystudzeniu udekorować plastrami cytryny z syropu.
Takie ciasto najlepiej wychodzi na domowym majonezie. Do żółtek dodać łyżkę musztardy i zmiksować. Stopniowo, małym strumieniem, wlać chłodny, rozpuszczony tłuszcz i miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania konsystencji majonezu. Pod koniec dodać łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżki wrzącej wody i miksować jeszcze przez 2 minuty. Przed użyciem włożyć do lodówki na 15 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze