Trwa ładowanie...
dc5fuyx
16-10-2018 11:33

Ciasto czekoladowo-majonezowe. Słodkości od Ewy Wachowicz

Przepis

Choć może wydawać się to nieco nieprawdopodobne, majonez to doskonały dodatek do słodkich wypieków. Bez obaw, nie chodzi o to, by przekładać nim biszkopt. Majonez z powodzeniem zastąpi olej lub masło. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na wilgotne i mocno czekoladowe ciasto majonezowe.

dc5fuyx
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
archiwum programu "Ewa Gotuje"
Źródło: archiwum programu "Ewa Gotuje"
Składniki
  • 350 g mąki
  • 75 g kakao
  • 270 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 350 g majonezu
  • 400 ml wody lekko gazowanej
  • 100 g czekolady gorzkiej 70 proc. kakao

Dekoracja:

  • plastry cytryny z syropu cukrowego

Majonez:

  • 5 żółtek
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 300 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki wrzącej wody
Przepis

Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać. Do drugiej miski przełożyć majonez. Dodać połowę sypkich składników. Wlać szklankę wody i zmiksować. Wsypać resztę sypkich składników, wlać resztę wody i jeszcze raz zmiksować. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką.

Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica 25 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie piec przez godzinę w temp. 160 st. C (środek powinien być lekko płynny).
Po wystudzeniu udekorować plastrami cytryny z syropu.

Takie ciasto najlepiej wychodzi na domowym majonezie. Do żółtek dodać łyżkę musztardy i zmiksować. Stopniowo, małym strumieniem, wlać chłodny, rozpuszczony tłuszcz i miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania konsystencji majonezu. Pod koniec dodać łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżki wrzącej wody i miksować jeszcze przez 2 minuty. Przed użyciem włożyć do lodówki na 15 minut.

fot. Grzegorz Kozakiewicz archiwum programu "Ewa Gotuje"
fot. Grzegorz KozakiewiczŹródło: archiwum programu "Ewa Gotuje"
Ciasto czekoladowo-majonezowe. Słodkości od Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj