Banofee. Warstwowy deser, który możesz jeść nawet na diecie
Tradycyjne banoffee to pyszne ciasto bez pieczenia − na kruchym spodzie, przekładane bananami i masą karmelową, udekorowane bitą śmietaną. Proponuję inną odsłonę tego popularnego wypieku – w formie deseru w słoiku. Prosty w wykonaniu kruchy spód z płatków owsianych i pasty orzechowej doda energii, banany nadadzą deserowi słodki smak, a karmel i ricotta sprawią, że na długo ugasimy pragnienie na słodkie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Karmel:
• 10 g syropu klonowego
• 20 g pasty orzechowej
- Wymieszaj płatki owsiane, pastę orzechową i kakao. Tak przygotowany spód wyłóż na dno słoiczków.
- Przygotuj karmel. Wymieszaj pastę orzechową z syropem klonowym.
- Na owsiany spód wyłóż warstwami połowę ricotty, karmel i pokrojonego w plastry banana. Całość przykryj pozostałym serkiem.
- Ricottę możesz dosłodzić erytrytolem lub inną substancją słodzącą.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Stolarczyk "Fit desery z kilku składników. Jak jeść zdrowo nie rezygnując ze słodyczy"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze