Banofee. Warstwowy deser, który możesz jeść nawet na diecie
Przepis
Tradycyjne banoffee to pyszne ciasto bez pieczenia − na kruchym spodzie, przekładane bananami i masą karmelową, udekorowane bitą śmietaną. Proponuję inną odsłonę tego popularnego wypieku – w formie deseru w słoiku. Prosty w wykonaniu kruchy spód z płatków owsianych i pasty orzechowej doda energii, banany nadadzą deserowi słodki smak, a karmel i ricotta sprawią, że na długo ugasimy pragnienie na słodkie.
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Składniki
Karmel:
• 10 g syropu klonowego
• 20 g pasty orzechowej
Przepis
- Wymieszaj płatki owsiane, pastę orzechową i kakao. Tak przygotowany spód wyłóż na dno słoiczków.
- Przygotuj karmel. Wymieszaj pastę orzechową z syropem klonowym.
- Na owsiany spód wyłóż warstwami połowę ricotty, karmel i pokrojonego w plastry banana. Całość przykryj pozostałym serkiem.
- Ricottę możesz dosłodzić erytrytolem lub inną substancją słodzącą.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Stolarczyk "Fit desery z kilku składników. Jak jeść zdrowo nie rezygnując ze słodyczy"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Banofee. Warstwowy deser, który możesz jeść nawet na diecie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
5
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.