Torcik Charlotte z truskawkami
W oryginale tort Charlotte to owocowy deser bez pieczenia. Przepis opracował francuski cukiernik Marie-Antoine Carême i nazwał go na cześć księżniczki Charlotte. Była to córka Jerzego IV, u którego Marie-Antoine Carême pracował. Zmodyfikowałam recepturę. W efekcie zamiast lekkiej owocowej pianki, powstał torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Pyszny i efektowny deser. Przygotowanie go nie jest skomplikowane.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
*Biszkopt: *
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli.
*Krem waniliowy: *
- 300 ml kremówki,
- 200 ml mleka,
- 50 g cukru,
- 10-12 g żelatyny,
- laska wanilii.
*Dodatkowo: *
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- 1 galaretka truskawkowa,
- ok. 800 g truskawek.
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Upewnij się, że trzepaki oraz miska, w której będziesz ubijać jajka, są idealnie czyste, odtłuszczone i suche. Całe jajka wbij do miski, wsyp cukier i szczyptę soli. Ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, biała i kremowa. Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo biszkopt opadnie. Obkrój wystudzony biszkopt naokoło, a następnie przekrój na pół tak, by powstały dwa cienkie blaty.
Mleko wymieszaj z cukrem i podgrzej. Żelatynę połącz z odrobiną zimnej wody i dodaj do przestudzonego mleka. Wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z mlekiem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, tępą stroną noża zdejmij nasionka i dodaj je do masy śmietanowej. Masę wstaw na 15-20 minut do lodówki, by nieco stężała.
Zagotuj wodę, odmierz ok. 400 ml i rozpuść galaretkę. Przestudzoną galaretkę wymieszaj z połową pokrojonych w plasterki truskawek i wstaw do lodówki.
Na dnie tortownicy umieść biszkopt. Wokół ustaw podłużne biszkopty. Na blacie poukładaj całe truskawki. Wyłóż krem waniliowy i przykryj drugim blatem. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę z truskawkami. Wstaw ciasto na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej melisy lub mięty i przewiąż wstążką.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze