Trwa ładowanie...
d2cnfso

Ricotta

123
Źródło: 123

Ricotta to serek delikatny jak chmurka. Wywodzi się z Włoch i produkowany był z serwatki z mleka koziego, owczego lub krowiego. W Polsce najpopularniejszy jest ten z mleka krowiego.

Ricotta ma delikatny, lekko słodkawy smak. Nadaje się do słodkich, jak i słonych potraw. Nie zaburza ich wytrawnych smaków. Ricotta jest uznawana za najstarszy produkt mleczarski otrzymywany z serwatki powstającej przy wyrobie serów podpuszczkowych. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "recocotus", oznaczającego wielokrotne gotowanie, co dobrze oddaje metodę wytwarzania specjału.

Ser ricotta to doskonała baza do wielu dań, może także występować w roli apetycznego dodatku. Ricottę możesz zapiekać, gotować lub po prostu jeść na zimno w formie przekąski np. z słonymi krakersami.

Jednak najchętniej wykorzystujemy go jako dodatek do deserów, a szczególnie tart i ciast. Kromka świeżego chleba posmarowana ricottą z dodatkiem ulubionych ziół i oliwy z oliwek to sposób na pożywne i smaczne śniadanie. Serek ricotta w wielu wypadkach może zastąpić bardziej kaloryczny mascarpone lub serek kanapkowy. Ricotta sprawdzi się także w zupach jako alternatywa dla śmietany.

Ricotta dostępna jest przede wszystkim w postaci świeżej (niedojrzewającej), rzadziej w trwalszej solonej lub wędzonej. Wytwarzana według oryginalnej receptury, wyłączenie z serwatki, ewentualnie z dodatkiem soli, jest produktem o bardzo dużych walorach odżywczych.

W porównaniu do innych serów ricotta jest niskokaloryczna (100-120 kcal w 100 g produktu), skrywa też mniej tłuszczu.

Jest to bogate źródło łatwo przyswajalnych i wartościowych białek, ważnych elementów budulca tkanek i kości, niezbędnego także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Serwatka podnosi poziom glutationu – silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, ale również wspiera wątrobę w usuwaniu z organizmu szkodliwych metali ciężkich.

Ricotta dostarcza sporo niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego fosforu oraz wapnia, który zapewnia zdrowe kości i zęby.

d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj