WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Piernik po kętrzyńsku

Do świąt zostało niewiele czasu, a wy nie zdążyliście nastawić ciasta na dojrzewający piernik To żaden problem. Możecie ułatwić sobie pracę, wykorzystując gotowa mieszankę piernikową. Upieczone ciasto wystarczy przełożyć pyszną masą i dżemem.

Piernik po kętrzyńskuPiernik po kętrzyńsku

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki piernika kętrzyńskiego
  • woda w ilości 1,5 szkl. (380 ml)
  • 170 ml oleju (3/4 szklanki)
  • dżem (kwaskowaty) - szklanka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • galaretka wiśniowa (truskawkowa)

Przepis

Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml). Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.

Przepis

W tym czasie przygotowujemy galaretkę i budyń śmietankowy, a następnie krem taki jak do karpatki.
Upieczone i ostudzone ciasto przekrajamy na 3 części. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem (najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wykładamy warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie wykładamy na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę (np. wiśniową), wierzch ciasta możemy oblać roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad