Trwa ładowanie...
d2hhaum
03-11-2013 10:45

Piernik po kętrzyńsku

Przepis

Do świąt zostało niewiele czasu, a wy nie zdążyliście nastawić ciasta na dojrzewający piernik To żaden problem. Możecie ułatwić sobie pracę, wykorzystując gotowa mieszankę piernikową. Upieczone ciasto wystarczy przełożyć pyszną masą i dżemem.

d2hhaum
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 opakowanie mieszanki piernika kętrzyńskiego
  • woda w ilości 1,5 szkl. (380 ml)
  • 170 ml oleju (3/4 szklanki)
  • dżem (kwaskowaty) - szklanka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • galaretka wiśniowa (truskawkowa)
Przepis

Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml). Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.

W tym czasie przygotowujemy galaretkę i budyń śmietankowy, a następnie krem taki jak do karpatki.
Upieczone i ostudzone ciasto przekrajamy na 3 części. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem (najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wykładamy warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie wykładamy na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę (np. wiśniową), wierzch ciasta możemy oblać roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!

Przepis dodał użytkownik FanCiastek

Piernik po kętrzyńsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj