Trwa ładowanie...
d3oid19
03-11-2013 10:45

Piernik po kętrzyńsku

Przepis

Do świąt zostało niewiele czasu, a wy nie zdążyliście nastawić ciasta na dojrzewający piernik To żaden problem. Możecie ułatwić sobie pracę, wykorzystując gotowa mieszankę piernikową. Upieczone ciasto wystarczy przełożyć pyszną masą i dżemem.

d3oid19
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 opakowanie mieszanki piernika kętrzyńskiego
  • woda w ilości 1,5 szkl. (380 ml)
  • 170 ml oleju (3/4 szklanki)
  • dżem (kwaskowaty) - szklanka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • galaretka wiśniowa (truskawkowa)
Przepis

Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml). Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.

W tym czasie przygotowujemy galaretkę i budyń śmietankowy, a następnie krem taki jak do karpatki.
Upieczone i ostudzone ciasto przekrajamy na 3 części. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem (najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wykładamy warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie wykładamy na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę (np. wiśniową), wierzch ciasta możemy oblać roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!

Przepis dodał użytkownik FanCiastek

Piernik po kętrzyńsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3oid19
d3oid19
d3oid19
d3oid19
Więcej tematów
d3oid19