Piernik po kętrzyńsku
Do świąt zostało niewiele czasu, a wy nie zdążyliście nastawić ciasta na dojrzewający piernik To żaden problem. Możecie ułatwić sobie pracę, wykorzystując gotowa mieszankę piernikową. Upieczone ciasto wystarczy przełożyć pyszną masą i dżemem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml). Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę i budyń śmietankowy, a następnie krem taki jak do karpatki.
Upieczone i ostudzone ciasto przekrajamy na 3 części. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem (najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wykładamy warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie wykładamy na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę (np. wiśniową), wierzch ciasta możemy oblać roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!
Przepis dodał użytkownik FanCiastek
Podziel się opinią
Komentarze