WP

Herbaciany naked cake. Pyszny tort z mango - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.ostojalasu.pl
Podziel się

Ciasto idealne nie tylko na święta. Pyszne połączenie herbaty i mango sprawdzi się na podwieczorek, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Przepis prosto z bloga "Ostoja lasu".

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kaszy manny

Mus mango:

  • 1 mango
  • 2 płatki żelatyny
Przepis

Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie rozdziel żółtka od białek, a suche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 35-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok. 50 cm, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i studź przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero gdy wystygnie, wyjmij z tortownicy i podziel na dwa blaty.

WP

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango obieramy i blendujemy. Następnie odrobinę musu podgrzewamy z odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia.
Zobacz także: sernik dyniowy w prostym przepisie

Polecamy wideo: jak prawidłowo parzyć herbatę?

Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP