Herbaciany naked cake. Pyszny tort z mango
Ciasto idealne nie tylko na święta. Pyszne połączenie herbaty i mango sprawdzi się na podwieczorek, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Przepis prosto z bloga "Ostoja lasu".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kaszy manny
Mus mango:
- 1 mango
- 2 płatki żelatyny
Przepis
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie rozdziel żółtka od białek, a suche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 35-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok. 50 cm, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i studź przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero gdy wystygnie, wyjmij z tortownicy i podziel na dwa blaty.
Przepis
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango obieramy i blendujemy. Następnie odrobinę musu podgrzewamy z odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia.
Zobacz także: sernik dyniowy w prostym przepisie