Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Herbaciany naked cake. Pyszny tort z mango

Przepis

Ciasto idealne nie tylko na święta. Pyszne połączenie herbaty i mango sprawdzi się na podwieczorek, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Przepis prosto z bloga "Ostoja lasu".

3.7
(6 głosów)
Oceń:
d41h64e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Herbaciany naked cake. Pyszny tort z mango
www.ostojalasu.pl
Herbaciany naked cake. Pyszny tort z mango
Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kaszy manny

Mus mango:

  • 1 mango
  • 2 płatki żelatyny
Przepis

Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie rozdziel żółtka od białek, a suche składniki wymieszaj razem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 35-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok. 50 cm, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i studź przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero gdy wystygnie, wyjmij z tortownicy i podziel na dwa blaty.

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango obieramy i blendujemy. Następnie odrobinę musu podgrzewamy z odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia.
Zobacz także: sernik dyniowy w prostym przepisie

Polecamy wideo: jak prawidłowo parzyć herbatę?

Herbaciany naked cake. Pyszny tort z mango
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d41h64e

Podziel się opinią

6
1
Share
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e