Babeczki z kminkiem na morzu marynowanej czerwonej papryki
Puszyste, białe babeczki pięknie wyglądają, kiedy pływają na morzu czerwonej papryki. Ta nietypowa potrawa pochodzi z najwyższych i najbardziej imponujących polskich gór, czyli Tatr, które dzielimy ze Słowacją. Tamtejsi górale wciąż podtrzymują swoją odrębną kulturę. Nierzadko można ich zobaczyć, jak w niedzielę idą do kościoła w tradycyjnych strojach. Rzeźbią przepiękne przedmioty z drewna, grają wspaniałą muzykę i wciąż mówią gwarą. Porcja dla 6 osób.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Marynowana papryka
- 2 pokrojone czerwone papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Babeczki
- 250 g ricotty lub twarogu
- 2 jajka, osobno białka i żółtka
- ½ łyżeczki białego octu winnego
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- duża szczypta soli
Najpierw przygotuj marynowaną paprykę. Papryki natrzyj oliwą i solą i opiekaj pod grillem przez około 7 minut, obracaj, żeby przypiekły się równo ze wszystkich stron. Kiedy ostygną, usuń szypułkę i nasiona, pokrój i włóż do miseczki. Zalej octem, dodaj świeży tymianek, liść laurowy i świeżo zmielony pieprz. Powinny się marynować przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Kiedy już możesz zabrać się do babeczek, nastaw piekarnik na 150 stopni C i lekko natłuść silikonowe foremki do mufinek. Ricottę utrzyj z żółtkami. Białka ubij w osobnej misce z octem na sztywną pianę i dodaj do ricotty. Masę serową dopraw kminkiem i solą i nałóż do foremek. Piecz przez około 30 minut, aż się zrumienią. Ułóż babeczki
na marynowanej czerwonej papryce.
Polecamy wideo: konfitura z cytryn
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze