Kawowy tort bezowy
Delikatny, pyszny i efektowny. Doskonały tort na uroczystość rodzinną. Do jego przygotowania nie potrzeba jajek i masła. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Justmydelicious".
Paulina Krajewska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Krem kawowy:
- 800 ml płynnej kremówki 36 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka ricotta
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- ok. 1 łyżka wrzątku
Dodatkowo:
- kilka-kilkanaście bez
- odrobina kawy rozpuszczalnej
- 3 blaty bezowe
Przepis
Kremówkę ubij z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wmieszaj w nią stopniowo serek, a na końcu kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku (poczekaj, aż po rozpuszczeniu kawy we wrzątku całość całkowicie wystygnie). Gotową masą od razu przełóż blaty bezowe. Gotowy tort udekoruj nieregularnie pokruszonymi bezami i drobinkami kawy.
Zobacz także: pavlova z mascarpone i malinami
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl