Marcepanowy tort marchewkowy. Błyskawicznie zniknie ze stołu

Marcepan przywędrował do Europy z arabskiego wschodu. Składniki do jego wyrobu przewożono w pudełkach zwanych z języka łacińskiego marzapane i stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Przepis z bloga "Tanio szybko smacznie".

Marcepanowy tort marchewkowy. Błyskawicznie zniknie ze stołuMarcepanowy tort marchewkowy. Błyskawicznie zniknie ze stołu
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru lub ksylitolu
  • 130 g mąki
  • 200 g marchewk
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Masa:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 70 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 200 g masła
  • sok z połowy cytryny.

Dekoracja:

  • 250 g masy marcepanowej
  • konfitura morelowa
  • cukier puder do podsypania marcepanu podczas wałkowania
  • dowolna wiosenna dekoracja: słodkie jajeczka, galaretki lub kwiatuszki
  • wstążka.

Przepis

Jeśli wykorzystujemy surową marchewkę musimy ją umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przy marchewce mrożonej wystarczy ją wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 10 minut. Odlewamy wtedy część wody z gotowania i marchew miksujemy blenderem na gładką masę (jak w przypadku marchwianki). Przecedzamy przez bardzo gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy na puszystą, jasną masę z 50 g cukru/ksylitolu i 1 łyżką gorącej wody. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce z 50 g cukru cały czas miksując, aż piana będzie błyszcząca i gładka. Pianę z białek porcjami dodajemy do masy z żółtek i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy skórkę pomarańczową, marchewkę oraz porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość mieszamy delikatnie dużą łyżką do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy o wymiarach ok. 20-22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (155 stopni termoobieg) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i obrócić w tortownicy do góry nogami na kratce, aby nie opadło. W międzyczasie robimy masę. Budynie rozrabiamy w szklance mleka dodając cukier. Resztę mleka gotujemy i wlewamy rozrobioną budyniową masę. Szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki i gotujemy ok. 1 minuty. Budyń studzimy i miksujemy dodając po kawałku chłodnego masła. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Krem chłodzimy w lodówce. Ciasto marchewkowe kroimy na 3 krążki. Dolny nasączamy wodą z wódką lub wodą z sokiem cytrynowym i smarujemy konfiturą morelową. Przekładamy kremem budyniowym. Przekładamy drugim plackiem. Ponownie nasączamy, przekładamy kremem i przykrywamy trzecim plackiem, który również nasączamy i smarujemy kremem dla wyrównania powierzchni. Boki tortu smarujemy kremem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Marcepan rozwałkowujemy na cienki placek na mocno podsypanej cukrem pudrem tortownicy. Przekładamy na wychłodzony tort i dociskamy z każdej strony. Wystające części marcepanu odcinamy i rolujemy w długi wałek o długości obwodu tortu. Przykładamy na styku ścianek bocznych i wierzchu. Tort posypujemy cukrem pudrem, przewiązujemy wstążką i dekorujemy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja