Marcepanowy tort marchewkowy. Błyskawicznie zniknie ze stołu
Marcepan przywędrował do Europy z arabskiego wschodu. Składniki do jego wyrobu przewożono w pudełkach zwanych z języka łacińskiego marzapane i stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Przepis z bloga "Tanio szybko smacznie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 5 jajek
- 100 g cukru lub ksylitolu
- 130 g mąki
- 200 g marchewk
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Masa:
- 600 ml mleka kokosowego
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
- 70 g cukru pudru lub ksylitolu
- 200 g masła
- sok z połowy cytryny.
Dekoracja:
- 250 g masy marcepanowej
- konfitura morelowa
- cukier puder do podsypania marcepanu podczas wałkowania
- dowolna wiosenna dekoracja: słodkie jajeczka, galaretki lub kwiatuszki
- wstążka.
Jeśli wykorzystujemy surową marchewkę musimy ją umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przy marchewce mrożonej wystarczy ją wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 10 minut. Odlewamy wtedy część wody z gotowania i marchew miksujemy blenderem na gładką masę (jak w przypadku marchwianki). Przecedzamy przez bardzo gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy na puszystą, jasną masę z 50 g cukru/ksylitolu i 1 łyżką gorącej wody. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce z 50 g cukru cały czas miksując, aż piana będzie błyszcząca i gładka. Pianę z białek porcjami dodajemy do masy z żółtek i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy skórkę pomarańczową, marchewkę oraz porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość mieszamy delikatnie dużą łyżką do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy o wymiarach ok. 20-22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (155 stopni termoobieg) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i obrócić w tortownicy do góry nogami na kratce, aby nie opadło. W międzyczasie robimy masę. Budynie rozrabiamy w szklance mleka dodając cukier. Resztę mleka gotujemy i wlewamy rozrobioną budyniową masę. Szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki i gotujemy ok. 1 minuty. Budyń studzimy i miksujemy dodając po kawałku chłodnego masła. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Krem chłodzimy w lodówce. Ciasto marchewkowe kroimy na 3 krążki. Dolny nasączamy wodą z wódką lub wodą z sokiem cytrynowym i smarujemy konfiturą morelową. Przekładamy kremem budyniowym. Przekładamy drugim plackiem. Ponownie nasączamy, przekładamy kremem i przykrywamy trzecim plackiem, który również nasączamy i smarujemy kremem dla wyrównania powierzchni. Boki tortu smarujemy kremem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Marcepan rozwałkowujemy na cienki placek na mocno podsypanej cukrem pudrem tortownicy. Przekładamy na wychłodzony tort i dociskamy z każdej strony. Wystające części marcepanu odcinamy i rolujemy w długi wałek o długości obwodu tortu. Przykładamy na styku ścianek bocznych i wierzchu. Tort posypujemy cukrem pudrem, przewiązujemy wstążką i dekorujemy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze