Ciasto śliwkowo-figowe

Drzewo figowe nazywane jest drzewem życia, a figi, zarówno świeże, jak i suszone, najlepiej naturalnie na słońcu, to bogactwo witamin i minerałów. W tych cudownych owocach znajdziemy witaminę A i C oraz witaminy z grupy B. Figi zawierają więcej witaminy B6 niż większość owoców, ale znajdziemy w nich również żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor.

Ciasto śliwkowo-figoweCiasto śliwkowo-figowe
Redakcja

Składniki

• szklanka mąki orkiszowej, owsianej albo migdałowej
• 10 łyżek mleka owsianego
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1 łyżka miodu lipowego
• figi
• żurawina
• morwa
• świeże śliwki
• orzechy włoskie
daktyle
• płatki migdałowe
• świeża mięta
• ½ łyżeczki sody oczyszczone

Przepis

Do blendera wsypujemy mąkę i dodajemy mleko owsiane, można też dodać jajko. Ciasto widoczne na zdjęciu zostało upieczone bez jajka. W miseczce zalewamy gorącą wodą żurawinę, daktyle, morwę, orzechy włoskie i moczymy ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy wszystko do ciasta, dodajemy masło klarowane, miód, sodę oczyszczoną i blendujemy. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze przegotowanej wody lub więcej mleka. Naczynie do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto i układamy śliwki i figi, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 min, ale sprawdzamy patyczkiem, bo czas pieczenia będzie też uzależniony od rodzaju mąki. Ja upiekłam swoje ciasto na mące orkiszowej, więc było ono twardsze, bardziej treściwe. Jeżeli chcecie, aby było bardziej puszyste, użyjcie innej mąki. Po wyjęciu ciasta z piekarnika skropiłam je syropem z kwiatów bzu czarnego i ozdobiłam świeżą miętą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości