Ciasto śliwkowo-figowe

Drzewo figowe nazywane jest drzewem życia, a figi, zarówno świeże, jak i suszone, najlepiej naturalnie na słońcu, to bogactwo witamin i minerałów. W tych cudownych owocach znajdziemy witaminę A i C oraz witaminy z grupy B. Figi zawierają więcej witaminy B6 niż większość owoców, ale znajdziemy w nich również żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor.

Ciasto śliwkowo-figoweCiasto śliwkowo-figowe
Redakcja

Składniki

• szklanka mąki orkiszowej, owsianej albo migdałowej
• 10 łyżek mleka owsianego
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1 łyżka miodu lipowego
• figi
• żurawina
• morwa
• świeże śliwki
• orzechy włoskie
daktyle
• płatki migdałowe
• świeża mięta
• ½ łyżeczki sody oczyszczone

Przepis

Do blendera wsypujemy mąkę i dodajemy mleko owsiane, można też dodać jajko. Ciasto widoczne na zdjęciu zostało upieczone bez jajka. W miseczce zalewamy gorącą wodą żurawinę, daktyle, morwę, orzechy włoskie i moczymy ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy wszystko do ciasta, dodajemy masło klarowane, miód, sodę oczyszczoną i blendujemy. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jeszcze przegotowanej wody lub więcej mleka. Naczynie do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto i układamy śliwki i figi, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 min, ale sprawdzamy patyczkiem, bo czas pieczenia będzie też uzależniony od rodzaju mąki. Ja upiekłam swoje ciasto na mące orkiszowej, więc było ono twardsze, bardziej treściwe. Jeżeli chcecie, aby było bardziej puszyste, użyjcie innej mąki. Po wyjęciu ciasta z piekarnika skropiłam je syropem z kwiatów bzu czarnego i ozdobiłam świeżą miętą.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru