Trwa ładowanie...
d1ejddj

Tort

iStock
Źródło: iStock

Tort to rodzaj deseru, który przyrządza się przy okazji wielu uroczystości – urodziny, wesela, chrzciny, rocznice. Torty mogą wyglądać naprawdę imponująco, a ich smak może nas zaskoczyć.

W cukiernictwie torty mają szczególne znaczenie. Zazwyczaj piecze się jej z powodu ważnych uroczystości – urodziny, chrzciny, wesela, rocznice. Można powiedzieć, że torty są z nami na wszystkich przyjęciach, na których chcemy się bawić, pokazać swoją wdzięczność lub celebrować ważne momenty w życiu. Nic więc dziwnego, że są to wypieki, które często swoim wyglądem potrafią nas zadziwić. Finezyjnie udekorowane, wielopiętrowe, z dopracowanym każdym detalem – takie torty możemy zobaczyć często podczas uroczystości weselnych czy większych przyjęć.

Jeśli organizujemy spotkanie w domowym zaciszu, najczęściej torty pieczemy sami. Wtedy taki deser jest nieco skromniejszy i swojski. Z pewnością każdy z nas pamięta torty, które piekły nam nasze babcie z okazji urodzin. Owocowe lub czekoladowe, z puszystym biszkoptem i kremowa masą. Konieczne były także świeczki, które zdmuchiwało się z pomocą rodziny.

Torty – historia
Co ciekawe, torty wypiekano już w starożytności. Wtedy jednak robiło się je z ciasta chlebowego oraz dodatków, które akurat były dostępne – owoce, miód czy bakalie. Już wtedy torty miały kształt koła, i nie było to przypadkowe. W czasach starożytnych wierzono, że okrąg jest symbolem cykliczności oraz sił natury. Podobnie jak dziś, mieszkańcy Grecji czy Rzymu wypiekali torty z okazji różnych ważnych uroczystości.

Pierwsze torty, które mogły przypominać nasze dzisiejsze wypieki, pojawiały się we Włoszech, a stamtąd przywędrowały do Polski w 1518 roku. Przywiozła je do naszego kraju oczywiście królowa Bona. Od tego czasu torty produkowane są regularnie. Cukiernicy uwielbiali tworzyć przeróżne kompozycje smakowe i następnie chwalić się nimi na dworach szlacheckich czy królewskich.

Torty – rodzaje
O tortach napisano wiele książek kucharskich, rozpraw i kulinarnych przewodników. Niektórzy są fanami tradycyjnych tortów robionych na bazie ciasta biszkoptowego, inni zdecydowanie bardziej wolą cukiernicze eksperymenty. Najbardziej uniwersalne są torty czekoladowe lub owocowe. W okresie letnim możemy także przygotować tort lodowy. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był nieco bardziej oryginalny, zamiast puszystego ciasta możemy użyć np. bezy.

d1ejddj
d1ejddj
d1ejddj
Więcej tematów
d1ejddj

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj