Tort
Tort to rodzaj deseru, który przyrządza się przy okazji wielu uroczystości – urodziny, wesela, chrzciny, rocznice. Torty mogą wyglądać naprawdę imponująco, a ich smak może nas zaskoczyć.
W cukiernictwie torty mają szczególne znaczenie. Zazwyczaj piecze się jej z powodu ważnych uroczystości – urodziny, chrzciny, wesela, rocznice. Można powiedzieć, że torty są z nami na wszystkich przyjęciach, na których chcemy się bawić, pokazać swoją wdzięczność lub celebrować ważne momenty w życiu. Nic więc dziwnego, że są to wypieki, które często swoim wyglądem potrafią nas zadziwić. Finezyjnie udekorowane, wielopiętrowe, z dopracowanym każdym detalem – takie torty możemy zobaczyć często podczas uroczystości weselnych czy większych przyjęć.
Jeśli organizujemy spotkanie w domowym zaciszu, najczęściej torty pieczemy sami. Wtedy taki deser jest nieco skromniejszy i swojski. Z pewnością każdy z nas pamięta torty, które piekły nam nasze babcie z okazji urodzin. Owocowe lub czekoladowe, z puszystym biszkoptem i kremowa masą. Konieczne były także świeczki, które zdmuchiwało się z pomocą rodziny.
Torty – historia
Co ciekawe, torty wypiekano już w starożytności. Wtedy jednak robiło się je z ciasta chlebowego oraz dodatków, które akurat były dostępne – owoce, miód czy bakalie. Już wtedy torty miały kształt koła, i nie było to przypadkowe. W czasach starożytnych wierzono, że okrąg jest symbolem cykliczności oraz sił natury. Podobnie jak dziś, mieszkańcy Grecji czy Rzymu wypiekali torty z okazji różnych ważnych uroczystości.
Pierwsze torty, które mogły przypominać nasze dzisiejsze wypieki, pojawiały się we Włoszech, a stamtąd przywędrowały do Polski w 1518 roku. Przywiozła je do naszego kraju oczywiście królowa Bona. Od tego czasu torty produkowane są regularnie. Cukiernicy uwielbiali tworzyć przeróżne kompozycje smakowe i następnie chwalić się nimi na dworach szlacheckich czy królewskich.
Torty – rodzaje
O tortach napisano wiele książek kucharskich, rozpraw i kulinarnych przewodników. Niektórzy są fanami tradycyjnych tortów robionych na bazie ciasta biszkoptowego, inni zdecydowanie bardziej wolą cukiernicze eksperymenty. Najbardziej uniwersalne są torty czekoladowe lub owocowe. W okresie letnim możemy także przygotować tort lodowy. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był nieco bardziej oryginalny, zamiast puszystego ciasta możemy użyć np. bezy.