Naleśniki z ricottą, miodem i kardamonem. Patent na bezglutenowy obiad
Agnieszka Pająk, trener zdrowia i twórca Slowfoodlife.com, w swojej najnowszej książce "Shopping IQ. Co kupować, by jeść zdrowo", udowadnia, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie. Wypróbuj jej przepis na pyszne bezglutenowe naleśniki z serem ricotta i aromatycznymi dodatkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
• 80 g mąki gryczanej
• 130 ml mleka
• 2 jajka
• 2 łyżeczki zmielonej kawy
• 250 g ricotty
• 3 łyżeczki miodu akacjowego
• 20 g cukru trzcinowego
• 2 owoce kardamonu
• 40 g masła
• sól morska
• masło klarowane lub olej ryżowy (do smażenia)
Dajemy do miksera mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, kawę, mleko i 70 ml wody, następnie całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło, schładzamy je, a później dodajemy do ciasta i ponownie miksujemy. Gotową masę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Ricottę rozgniatamy i mieszamy z miodem. Kardamon otwieramy, wyciągamy ziarna, rozgniatamy je w moździerzu, następnie dodajemy do sera. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników. Na patelni o średnicy 15 cm smażymy naleśniki na maśle klarowanym lub oleju ryżowym. Po usmażeniu gotowe krążki smarujemy ricottą i zawijamy. Możemy skropić je pozostałym miodem.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Pająk "Shopping IQ. Co kupować, by jeść zdrowo"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze