Trwa ładowanie...
d3dblir
d3dblir
x-news/RUPTLY

Schab z ziemniakami z piekarnika

Przepis

Warzywa i mięso to zestaw obiadowy w wielu polskich domach. Aby było zdrowiej, wypróbuj przepis na schab z ziemniakami z piekarnika. Warto wybrać dobre mięso i postawić na aromatyczne przyprawy. Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również się sprawdzi.

3.4
(9 głosów)
Oceń:
d3dblir
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Schab z ziemniakami z piekarnika
Składniki
  • ok. 750 g schabu lub chudej karkówki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 6 ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
Przepis

Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok. 1,5 cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie.

Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, warzywa, zawiązać z obu stron. Rękaw nakłuć z wierzchu w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2 godzin w temperaturze 150 stopni (czas pieczenia zależy od twardości mięsa - u mnie było gotowe po 1,5 godzinie). Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawać z ulubioną surówką albo sosem np. jogurtowym.

Zobacz także: jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem

Schab z ziemniakami z piekarnika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
Share
d3dblir
d3dblir
d3dblir

d3dblir
d3dblir
d3dblir