Schab z ziemniakami z piekarnika
Warzywa i mięso to zestaw obiadowy w wielu polskich domach. Aby było zdrowiej, wypróbuj przepis na schab z ziemniakami z piekarnika. Warto wybrać dobre mięso i postawić na aromatyczne przyprawy. Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również się sprawdzi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- ok. 750 g schabu lub chudej karkówki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 6 ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 2 łyżki oliwy
- tymianek
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok. 1,5 cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie.
Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, warzywa, zawiązać z obu stron. Rękaw nakłuć z wierzchu w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2 godzin w temperaturze 150 stopni (czas pieczenia zależy od twardości mięsa - u mnie było gotowe po 1,5 godzinie). Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawać z ulubioną surówką albo sosem np. jogurtowym.
Zobacz także: jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze