Schab pieczony w majonezie
Mięciutki i aromatyczny schab pieczony w majonezie i sałatka z kiszonych ogórków to smaczna propozycja Joli Caputy na rodzinny obiad. Tak przygotowane mięso na pewno będzie smakować Twoim bliskim, więc jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1½ kg schabu w kawałku
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- po 1 łyżeczce majeranku, bazylii, rozmarynu
- ¾ szklanki wody
Surówka z kiszonych ogórków:
- 8 ogórków kiszonych (średniej wielkości)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- ½ pęczka natki pietruszki
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
* Do podania:*
- 500 g ziemniaków
Majonez wymieszaj z musztardą, olejem, solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i rozmarynem. Schab okrój z błonek, osusz i posmaruj marynatą majonezową. Mięso z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia, wlej wodę, zawiąż rękaw i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na ok. pół godziny.
Upieczony schab wyjmij z rękawa i pokrój w plastry. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ogórki i cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj. Ogórki przełóż do miski, dodaj cebulę, jabłko, natkę pietruszki, sok z cytryny i olej rzepakowy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby smaki się przegryzły.
Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Od Śniadania do kolacji" oraz na blogu PrzepisyJoli.com
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze