Kotlety schabowe pieczone w mleku
Schab pieczony w mleku stanie się niezwykle miękki i soczysty. - Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel. Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych dodatków - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje". Skusicie się?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ponadto:
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu
Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami. Całość odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie należy zagotować mleko z dodatkiem listka laurowego, gałki muszkatołowej oraz odrobiny soli z pieprzem.
Mleko przelać na schab. Tak przygotowane mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec maksymalnie do 1 godziny (w zależności od rodzaju mięsa) w 180 stopniach. Upieczony schab wyjąć z naczynia, a powstały sos przecedzić, zagotować i zagęścić odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej. W razie potrzeby doprawić.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze