Trwa ładowanie...
d23v7ww
d23v7ww

Kotlety schabowe pieczone w mleku

Przepis

Schab pieczony w mleku stanie się niezwykle miękki i soczysty. - Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel. Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych dodatków - pisze Diana, autorka bloga "Di bloguje". Skusicie się?

3.2
(49 głosów)
Oceń:
d23v7ww
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Di bloguje
Składniki
  • około 6-7 kawałków schabu
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 300 ml mleka
  • 1 listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli (solidna)
  • 1 szczypta pieprzu

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu
Przepis

Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami. Całość odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie należy zagotować mleko z dodatkiem listka laurowego, gałki muszkatołowej oraz odrobiny soli z pieprzem.

Mleko przelać na schab. Tak przygotowane mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec maksymalnie do 1 godziny (w zależności od rodzaju mięsa) w 180 stopniach. Upieczony schab wyjąć z naczynia, a powstały sos przecedzić, zagotować i zagęścić odrobiną mąki lub skrobi kukurydzianej. W razie potrzeby doprawić.

Kotlety schabowe pieczone w mleku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

106
62
Share
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww