Schab w sosie musztardowym. Kruchy i aromatyczny smak klasyki
Schab w sosie musztardowym robi się niemal sam – pieczony w piekarniku z dodatkiem śmietany, bulionu i musztardy. Mimo że jest prosty w wykonaniu, to smakuje wykwintnie i wyjątkowo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 800 g schabu
- 2 cebule
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (lub rosyjskiej dla amatorów pikantnych smaków)
- 250 ml kremówki
- 300 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
- Mięso obrać z błon, oczyścić i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra.
- Każdy plaster schabu oprószyć przyprawami i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju wraz z cebulą.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Na tę samą patelnię, na której smażył się schab, wsypać mąkę, przesmażyć i zalać bulionem. Delikatnie zeskrobać wszystko z dna patelni i wymieszać, aż powstanie delikatny sos. Dołożyć do niego musztardę, a na koniec rozkłóconą w ciepłym sosie kremówkę.
- Podgrzać śmietanę z sosem i zanim się zagotuje, zdjąć z palnika.
- Sosem polać schab z cebulą, nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez około 1 godzinę, aż mięso stanie się kruche. W połowie pieczenia można zdjąć folię, by odparować nadmiar płynów.
Podawać z sałatą i chrupiącymi dodatkami w postaci rzodkiewki, ogórków i kiełków.
Do tego pasuje bagietka czosnkowa lub ciabatta, czy też – w wersji klasycznej – gotowane ziemniaki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze