WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Schab w sosie musztardowym. Kruchy i aromatyczny smak klasyki

Schab w sosie musztardowym robi się niemal sam – pieczony w piekarniku z dodatkiem śmietany, bulionu i musztardy. Mimo że jest prosty w wykonaniu, to smakuje wykwintnie i wyjątkowo.

Schab w sosie musztardowymSchab w sosie musztardowym
Karolina Rozmus

Składniki

  • 800 g schabu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (lub rosyjskiej dla amatorów pikantnych smaków)
  • 250 ml kremówki
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry

Przepis

  • Mięso obrać z błon, oczyścić i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  • Każdy plaster schabu oprószyć przyprawami i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju wraz z cebulą.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Na tę samą patelnię, na której smażył się schab, wsypać mąkę, przesmażyć i zalać bulionem. Delikatnie zeskrobać wszystko z dna patelni i wymieszać, aż powstanie delikatny sos. Dołożyć do niego musztardę, a na koniec rozkłóconą w ciepłym sosie kremówkę.
  • Podgrzać śmietanę z sosem i zanim się zagotuje, zdjąć z palnika.
  • Sosem polać schab z cebulą, nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 1 godzinę, aż mięso stanie się kruche. W połowie pieczenia można zdjąć folię, by odparować nadmiar płynów.

Przepis

Podawać z sałatą i chrupiącymi dodatkami w postaci rzodkiewki, ogórków i kiełków.
Do tego pasuje bagietka czosnkowa lub ciabatta, czy też – w wersji klasycznej – gotowane ziemniaki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości