Trwa ładowanie...
d1tdlih
27-11-2020 12:16

Schab w sosie musztardowym. Kruchy i aromatyczny smak klasyki

Przepis

Schab w sosie musztardowym robi się niemal sam – pieczony w piekarniku z dodatkiem śmietany, bulionu i musztardy. Mimo że jest prosty w wykonaniu, to smakuje wykwintnie i wyjątkowo.

d1tdlih
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 800 g schabu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (lub rosyjskiej dla amatorów pikantnych smaków)
  • 250 ml kremówki
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
Przepis
  • Mięso obrać z błon, oczyścić i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  • Każdy plaster schabu oprószyć przyprawami i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju wraz z cebulą.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Na tę samą patelnię, na której smażył się schab, wsypać mąkę, przesmażyć i zalać bulionem. Delikatnie zeskrobać wszystko z dna patelni i wymieszać, aż powstanie delikatny sos. Dołożyć do niego musztardę, a na koniec rozkłóconą w ciepłym sosie kremówkę.
  • Podgrzać śmietanę z sosem i zanim się zagotuje, zdjąć z palnika.
  • Sosem polać schab z cebulą, nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 1 godzinę, aż mięso stanie się kruche. W połowie pieczenia można zdjąć folię, by odparować nadmiar płynów.

Podawać z sałatą i chrupiącymi dodatkami w postaci rzodkiewki, ogórków i kiełków.
Do tego pasuje bagietka czosnkowa lub ciabatta, czy też – w wersji klasycznej – gotowane ziemniaki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Schab w sosie musztardowym. Kruchy i aromatyczny smak klasyki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tdlih
d1tdlih
d1tdlih
d1tdlih
Więcej tematów
d1tdlih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj