Schab w sosie musztardowym. Kruchy i aromatyczny smak klasyki

Schab w sosie musztardowym robi się niemal sam – pieczony w piekarniku z dodatkiem śmietany, bulionu i musztardy. Mimo że jest prosty w wykonaniu, to smakuje wykwintnie i wyjątkowo.

Schab w sosie musztardowymSchab w sosie musztardowym
Karolina Rozmus

Składniki

  • 800 g schabu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (lub rosyjskiej dla amatorów pikantnych smaków)
  • 250 ml kremówki
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry

Przepis

  • Mięso obrać z błon, oczyścić i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  • Każdy plaster schabu oprószyć przyprawami i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju wraz z cebulą.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Na tę samą patelnię, na której smażył się schab, wsypać mąkę, przesmażyć i zalać bulionem. Delikatnie zeskrobać wszystko z dna patelni i wymieszać, aż powstanie delikatny sos. Dołożyć do niego musztardę, a na koniec rozkłóconą w ciepłym sosie kremówkę.
  • Podgrzać śmietanę z sosem i zanim się zagotuje, zdjąć z palnika.
  • Sosem polać schab z cebulą, nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 1 godzinę, aż mięso stanie się kruche. W połowie pieczenia można zdjąć folię, by odparować nadmiar płynów.

Przepis

Podawać z sałatą i chrupiącymi dodatkami w postaci rzodkiewki, ogórków i kiełków.
Do tego pasuje bagietka czosnkowa lub ciabatta, czy też – w wersji klasycznej – gotowane ziemniaki.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru