Trwa ładowanie...
d1c55rn
03-07-2019 14:02

Czerwone kopytka, duszony schab i surówka z kapusty

Przepis

Czerwone kopytka nie tylko wyglądają intrygująco, ale także świetnie smakują. Będą doskonale komponować się ze schabem duszonym w sosie własnym i klasyczną surówką z białej kapusty. Taki obiad skusi każdego niejadka. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

d1c55rn
4.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Kopytka:

  • ok. 700 g ziemniaków
  • 2 średnie buraki
  • mąka
  • jajko
  • szczypta soli

Schab:

  • schab w plastrach
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka w proszku
  • średnia cebula
  • ziele angielskie 3-4 kulki
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka mąki

Surówka:

  • 1/3 główki białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • oliwa
Przepis

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Buraki ugotować w skórce, po wystudzeniu obrać i zetrzeć na papkę. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na 4 części, wyjąć jedną i w to miejsce wsypać mąkę (najlepiej z górką, ponieważ dodajemy mokre buraki, więc ciasto weźmie więcej), dodać jajko, buraki i szczyptę soli. zagnieść ciasto - proponuję w rękawiczkach. Podsypywać mąką, jeśli ciasto nadal będzie klejące. Dużo zależy od rodzaju ziemniaków. Podzielić na 4 części i z każdej formować wałek, lekko go spłaszczyć i odcinać kopytka. Od razu wrzucać na osoloną gotującą wodę, wyjąć chwile po wypłynięciu.

Schab zamarynować w przyprawach. Mięso obsmażyć z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni, następnie dolać wody, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć, a do powstałego sosu wlać zawiesinę z mąki (mąkę wymieszaną z małą ilością wody). Wymieszać, doprawić i włożyć mięso.

Kapustę poszatkować, zasypać solą i dobrze ugnieść, aby zmiękła. Następnie dodać marchewkę startą na dużych oczkach i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić.

Czerwone kopytka, duszony schab i surówka z kapusty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1c55rn
d1c55rn
d1c55rn
d1c55rn
Więcej tematów
d1c55rn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj