Czerwone kopytka, duszony schab i surówka z kapusty
Czerwone kopytka nie tylko wyglądają intrygująco, ale także świetnie smakują. Będą doskonale komponować się ze schabem duszonym w sosie własnym i klasyczną surówką z białej kapusty. Taki obiad skusi każdego niejadka. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Kopytka:
- ok. 700 g ziemniaków
- 2 średnie buraki
- mąka
- jajko
- szczypta soli
Schab:
- schab w plastrach
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- słodka papryka w proszku
- średnia cebula
- ziele angielskie 3-4 kulki
- liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki
Surówka:
- 1/3 główki białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- oliwa
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Buraki ugotować w skórce, po wystudzeniu obrać i zetrzeć na papkę. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na 4 części, wyjąć jedną i w to miejsce wsypać mąkę (najlepiej z górką, ponieważ dodajemy mokre buraki, więc ciasto weźmie więcej), dodać jajko, buraki i szczyptę soli. zagnieść ciasto - proponuję w rękawiczkach. Podsypywać mąką, jeśli ciasto nadal będzie klejące. Dużo zależy od rodzaju ziemniaków. Podzielić na 4 części i z każdej formować wałek, lekko go spłaszczyć i odcinać kopytka. Od razu wrzucać na osoloną gotującą wodę, wyjąć chwile po wypłynięciu.
Schab zamarynować w przyprawach. Mięso obsmażyć z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni, następnie dolać wody, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć, a do powstałego sosu wlać zawiesinę z mąki (mąkę wymieszaną z małą ilością wody). Wymieszać, doprawić i włożyć mięso.
Kapustę poszatkować, zasypać solą i dobrze ugnieść, aby zmiękła. Następnie dodać marchewkę startą na dużych oczkach i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze