Najprostszy, tradycyjny schab pieczony - przepis
Pieczony schab to idealne mięso nie tylko na obiad, ale także jako wędlina na kanapki. Jak zrobić go w idealny sposób? Oto prosty przepis Kuchennego Kredensu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- solidny kawałek schabu bez kości (u mnie ok 1 kg)
- 5-6 łyżek oleju
- kilka ząbków czosnku
- majeranek, sól, pieprz i inne przyprawy w dowolnej kombinacji - kminek, rozmaryn, oregano, tymianek, papryka, jałowiec
Dzień przed planowanym pieczeniem mięso stłuc a przyprawy, olej i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku rozetrzeć razem i natrzeć mięso. Przypraw powinno być dużo. Na tym etapie mięso można związać grubą nicią kuchenną by zachowało kształt. Tak przygotowane odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać niewielką ilością bulionu warzywnego, dodać liść laurowy i ziele angielskie a następnie piec w 170 - 180 C pod przykryciem ok 40 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia, mięso przewrócić i dopiec przez ok 20-30 minut do zarumienienia skórki, co jakiś czas podlewając powstałym sosem spod mięsa. Gdy schab jest gotowy, powstały sos przecedzić i zlać do rondelka. Zaciągnąć łyżką mąki lub opcjonalnie - śmietaną.
Podawać jako pieczeń do obiadu pokrojony w grube plastry i polany sosem lub po wystudzeniu kroić na cienkie plasterki i serwować jako wędlinę.
Zobacz też: Kurczak a’la marengo według przepisu z 1926 r.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze