Trwa ładowanie...
d8d72gj
18-03-2020 08:01

Wegetariański żurek na wielkanocny stół

Przepis

Kiedyś wegetariański żurek był jedynie fanaberią, dzisiaj króluje w wielu polskich domach. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Tradycyjnie przygotowuje się go na wędzonce i podaje z białą kiełbasą. Możemy jednak nieco przełamać klasykę i podać swoim gościom wegetariańską wersję tej potrawy. Zapewniamy, że taka zupa będzie równie smaczna, a poza tym dużo lżejsza. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.

d8d72gj
3.1
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3–5 suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 5–7 ziaren ziela angielskiego
  • 4–5 liści laurowych
  • 1 łyżka majeranku
  • zakwas na żurek
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki masła/oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2–4 łyżki chrzanu
  • 2 szklanki gęstej śmietany (dla wegan roślinnej)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ponadto: wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie, ugotowane
na twardo

Przepis

Do garnka wrzucić obraną i pokrojoną włoszczyznę, czosnek, grzyby, ziele, liście laurowe, majeranek, dodać 1 płaską łyżkę soli. Gotować 15–20 minut na małym ogniu. Warzywa wyjąć (można potem wykorzystać do pasztetu). Można też gotować warzywa pokrojone w kostkę i zostawić w zupie.

Dodać zakwas i gotować 5 minut. Zdjąć garnek z kuchenki. Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3–4 minuty, aby zaczęły mięknąć, ale jeszcze się nie smażyły. Zmniejszyć ogień na średni. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Wrzucić do zupy. Dodać chrzan, śmietanę i przyprawić do smaku. Można podgrzewać na małym ogniu, ale już nie gotować. Jajka pokroić na ćwiartki, położyć na talerz i zalać żurkiem. Podawać z chlebem.

Do żurku można dodać pokrojone kiełbaski wegańskie.

Więcej pyszności znajdziecie w książce "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wegetariański żurek na wielkanocny stół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d8d72gj
d8d72gj
d8d72gj
d8d72gj
Więcej tematów
d8d72gj