Trwa ładowanie...
dblpjsu
18 marca 2020, 08:01

Wegetariański żurek na wielkanocny stół

Przepis

Kiedyś wegetariański żurek był jedynie fanaberią, dzisiaj króluje w wielu polskich domach. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Tradycyjnie przygotowuje się go na wędzonce i podaje z białą kiełbasą. Możemy jednak nieco przełamać klasykę i podać swoim gościom wegetariańską wersję tej potrawy. Zapewniamy, że taka zupa będzie równie smaczna, a poza tym dużo lżejsza. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.

dblpjsu
4.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3–5 suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 5–7 ziaren ziela angielskiego
  • 4–5 liści laurowych
  • 1 łyżka majeranku
  • zakwas na żurek
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki masła/oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2–4 łyżki chrzanu
  • 2 szklanki gęstej śmietany (dla wegan roślinnej)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ponadto: wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie, ugotowane
na twardo

Przepis

Do garnka wrzucić obraną i pokrojoną włoszczyznę, czosnek, grzyby, ziele, liście laurowe, majeranek, dodać 1 płaską łyżkę soli. Gotować 15–20 minut na małym ogniu. Warzywa wyjąć (można potem wykorzystać do pasztetu). Można też gotować warzywa pokrojone w kostkę i zostawić w zupie.

Dodać zakwas i gotować 5 minut. Zdjąć garnek z kuchenki. Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3–4 minuty, aby zaczęły mięknąć, ale jeszcze się nie smażyły. Zmniejszyć ogień na średni. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Wrzucić do zupy. Dodać chrzan, śmietanę i przyprawić do smaku. Można podgrzewać na małym ogniu, ale już nie gotować. Jajka pokroić na ćwiartki, położyć na talerz i zalać żurkiem. Podawać z chlebem.

Do żurku można dodać pokrojone kiełbaski wegańskie.

Więcej pyszności znajdziecie w książce "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wegetariański żurek na wielkanocny stół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dblpjsu
dblpjsu
dblpjsu
dblpjsu
Więcej tematów
dblpjsu

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj