Trwa ładowanie...
dpted1z
oprac. Katarzyna Gileta

Duszony schab z jabłkami i śliwkami

Przepis

Przepis na smaczny rodzinny obiad. Duszony schab z jabłkami i suszonymi śliwkami. Doskonale będzie smakować z ziemniakami lub kaszą i surówką z białej kapusty.

dpted1z
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: JACEK CHABRASZEWSKI
Składniki
  • 1 kg schabu środkowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • kilkanaście suszonych śliwek
  • 3 jabłka
  • (np. szara reneta, boiken, Granny Smith)
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • sol, pierz
Przepis
  • Schab umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie oprószyć mąką, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażać schab ze wszystkich stron.
  • Przełożyć do garnka, dolać 200 ml wody, dodać przyprawy (bez goździków), zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około pół godziny, w razie potrzeby dolewając troszkę wody. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wykroić gniazda nasienne, śliwki pokroić w paseczki i dodać do schabu razem z goździkami.
  • Pół godziny później wrzucić opłukane i pokrojone w paski śliwki oraz obrane i poszatkowane jabłko, goździki i masło (jeśli ktoś bardzo liczy kalorie, może z masła zrezygnować).
  • Dalej dusić, aż mięso będzie miękkie. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać pokrojony w plastry, obłożony jabłkami i śliwkami.

Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Duszony schab z jabłkami i śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z