Duszony schab z jabłkami i śliwkami
Przepis na smaczny rodzinny obiad. Duszony schab z jabłkami i suszonymi śliwkami. Doskonale będzie smakować z ziemniakami lub kaszą i surówką z białej kapusty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg schabu środkowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- kilkanaście suszonych śliwek
- 3 jabłka
- (np. szara reneta, boiken, Granny Smith)
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- sol, pierz
Przepis
- Schab umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie oprószyć mąką, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażać schab ze wszystkich stron.
- Przełożyć do garnka, dolać 200 ml wody, dodać przyprawy (bez goździków), zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około pół godziny, w razie potrzeby dolewając troszkę wody. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wykroić gniazda nasienne, śliwki pokroić w paseczki i dodać do schabu razem z goździkami.
- Pół godziny później wrzucić opłukane i pokrojone w paski śliwki oraz obrane i poszatkowane jabłko, goździki i masło (jeśli ktoś bardzo liczy kalorie, może z masła zrezygnować).
- Dalej dusić, aż mięso będzie miękkie. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać pokrojony w plastry, obłożony jabłkami i śliwkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl