Duszony schab z jabłkami i śliwkami
Przepis na smaczny rodzinny obiad. Duszony schab z jabłkami i suszonymi śliwkami. Doskonale będzie smakować z ziemniakami lub kaszą i surówką z białej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg schabu środkowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- kilkanaście suszonych śliwek
- 3 jabłka
- (np. szara reneta, boiken, Granny Smith)
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- sol, pierz
- Schab umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie oprószyć mąką, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażać schab ze wszystkich stron.
- Przełożyć do garnka, dolać 200 ml wody, dodać przyprawy (bez goździków), zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około pół godziny, w razie potrzeby dolewając troszkę wody. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wykroić gniazda nasienne, śliwki pokroić w paseczki i dodać do schabu razem z goździkami.
- Pół godziny później wrzucić opłukane i pokrojone w paski śliwki oraz obrane i poszatkowane jabłko, goździki i masło (jeśli ktoś bardzo liczy kalorie, może z masła zrezygnować).
- Dalej dusić, aż mięso będzie miękkie. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać pokrojony w plastry, obłożony jabłkami i śliwkami.
Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze