Kotlety schabowe z żółtym serem. W sam raz dla głodomorów
"Nasz tradycyjny schab pod serową kołderką. Ciekawe zestawienie. Kotlet jest treściwy, zaspokaja wilczy głód każdego łakomczucha. Zachęcam, ponieważ to dość szybkie i proste w przygotowaniu danie" - pisze pani Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 rozbite cienko kotlety schabowe
- 250 g świeżych pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta do panierowania
- mąka pszenna do panierowania
- sól,pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 4 plastry żółtego sera
Kotlety natrzeć solą i pieprzem, nakryć folią, wstawić na czas przygotowania pieczarek do lodówki. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek również w plasterki. Rozgrzać łyżkę masła. Zeszklić czosnek oraz cebulę, dodać pieczarki, dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować panierkę. Mąkę i tartą bułkę wsypać do dwóch miseczek, w osobnej roztrzepać jajko z 2 łyżkami mleka. Olej rozgrzać na patelni. Panierować kotlety w mące, jajku, tartej bułce, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Przekładać na blaszkę. Na każdy kotlet nałożyć farsz pieczarkowy i przykryć serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 2-3 minuty (wyjąć, kiedy ser zacznie lekko się topić). Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze