Trwa ładowanie...
d39xquo
d39xquo

Kotlety schabowe z żółtym serem. W sam raz dla głodomorów

Przepis

"Nasz tradycyjny schab pod serową kołderką. Ciekawe zestawienie. Kotlet jest treściwy, zaspokaja wilczy głód każdego łakomczucha. Zachęcam, ponieważ to dość szybkie i proste w przygotowaniu danie" - pisze pani Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

3.4
(20 głosów)
Oceń:
d39xquo
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Zdjęcie
Składniki
  • 4 rozbite cienko kotlety schabowe
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka pszenna do panierowania
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 4 plastry żółtego sera
Przepis

Kotlety natrzeć solą i pieprzem, nakryć folią, wstawić na czas przygotowania pieczarek do lodówki. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek również w plasterki. Rozgrzać łyżkę masła. Zeszklić czosnek oraz cebulę, dodać pieczarki, dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Przygotować panierkę. Mąkę i tartą bułkę wsypać do dwóch miseczek, w osobnej roztrzepać jajko z 2 łyżkami mleka. Olej rozgrzać na patelni. Panierować kotlety w mące, jajku, tartej bułce, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Przekładać na blaszkę. Na każdy kotlet nałożyć farsz pieczarkowy i przykryć serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 2-3 minuty (wyjąć, kiedy ser zacznie lekko się topić). Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d39xquo
Kotlety schabowe z żółtym serem. W sam raz dla głodomorów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

46
11
Share
d39xquo
d39xquo

d39xquo
d39xquo
d39xquo