Paella z owocami morza
Paella to hiszpańska potrawa występująca w różnorodnych odmianach smakowych. Jej bazą jest ryż z dodatkiem szafranu, warzyw oraz mięsa. Jest to danie bardzo treściwe, idealnie zatem sprawdza się jako danie główne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
• 300g ryżu do risotto
• 8 nitek szafranu
• 2 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 1 czerwona cebula
• 1 czerwona papryka
• 1 pomidor
• cytryna
• 0,5 kg mrożonej mieszanki owoców morza (lub 400g krewetek bez pancerzy i głów i 200g pokrojonych kalmarów)
• puszka zielonego groszku
• 400 ml wody
• 200 ml białego wina wytrawnego
• sól
• posiekana natka pietruszki
Obierz i drobno pokrój cebulę, paprykę oraz czosnek. Podsmaż cebulę, czosnek, pomidor, groszek i paprykę. Do całości dodaj ryż oraz wino z szafranem, wymieszaj i podsmażaj do czasu, aż ryż wchłonie wino. Dodaj wodę i gotuj całość pod przykryciem przez 10 minut, dodaj owoce morza i gotuj przez kolejne 10 minut. Danie podawaj z pokrojonymi plasterkami cytryny, posypane natką pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze