Amazake. Fermentowany napój na bazie białego ryżu i ryżu koji

Amazake to cudownie wzmacniający napój z Japonii. Powstaje na bazie ryżu. Jest bardzo popularny i obecny w codziennym życiu naszych japońskich przyjaciół. Przypadnie do gustu zarówno młodym, jak i starszym. Dzięki swojej kremowej konsystencji z łatwością zastąpi ciepły budyń na śniadanie lub świeży koktajl mleczny na podwieczorek.

Fermentowany napój na bazie białego ryżu i ryżu kojiFermentowany napój na bazie białego ryżu i ryżu koji
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • składniki na 1 l
  • 150 g krótkoziarnistego białego ryżu
  • 150 g suszonego ryżu koji

AKCESORIA:

  • 1 rondel
  • 1 dość duży podgrzewacz lub piekarnik
  • 1 termometr
  • 1 słoik o pojemności 1,5 l z mechanicznym zamknięciem
  • 1 pojemnik
  • 1 łyżeczka
  • 1 kawałek etaminy
  • 1 gumka recepturka

Przepis

  • Nagrzej podgrzewacz lub piekarnik. Podgrzej słoiki, wlewając do nich gorącą wodę. Ugotuj biały ryż w rondlu. Wymieszaj ryż, aby ostudzić go do temperatury 60 st. C. Dodaj ryż koji i dokładnie wymieszaj, utrzymując temperaturę mieszanki między 50 a 60 st. C.
  • Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu (w podgrzewaczu lub piekarniku), utrzymując temperaturę między 40 a 60 st. C. Im wyższa temperatura (ale nie powyżej 60 st. C), tym szybciej amazake będzie gotowe.
  • Amazake jest gotowe, gdy jest słodkie i ma konsystencję papki. Najlepiej spożywać je od razu z ziarnami w całości lub zblendować, aby było bardziej jednolite i płynne. Aby zachować amazake na dłużej, zagotuj je; w ten sposób zatrzymasz proces fermentacji. Przelej masę do słoików i przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach