Trwa ładowanie...
d3y8a2m
oprac. Katarzyna Gileta
27-04-2022 09:14

Amazake. Fermentowany napój na bazie białego ryżu i ryżu koji

Przepis

Amazake to cudownie wzmacniający napój z Japonii. Powstaje na bazie ryżu. Jest bardzo popularny i obecny w codziennym życiu naszych japońskich przyjaciół. Przypadnie do gustu zarówno młodym, jak i starszym. Dzięki swojej kremowej konsystencji z łatwością zastąpi ciepły budyń na śniadanie lub świeży koktajl mleczny na podwieczorek.

d3y8a2m
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: DAVID JAPY
Składniki
  • składniki na 1 l
  • 150 g krótkoziarnistego białego ryżu
  • 150 g suszonego ryżu koji

AKCESORIA:

  • 1 rondel
  • 1 dość duży podgrzewacz lub piekarnik
  • 1 termometr
  • 1 słoik o pojemności 1,5 l z mechanicznym zamknięciem
  • 1 pojemnik
  • 1 łyżeczka
  • 1 kawałek etaminy
  • 1 gumka recepturka
Przepis
  • Nagrzej podgrzewacz lub piekarnik. Podgrzej słoiki, wlewając do nich gorącą wodę. Ugotuj biały ryż w rondlu. Wymieszaj ryż, aby ostudzić go do temperatury 60 st. C. Dodaj ryż koji i dokładnie wymieszaj, utrzymując temperaturę mieszanki między 50 a 60 st. C.
  • Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu (w podgrzewaczu lub piekarniku), utrzymując temperaturę między 40 a 60 st. C. Im wyższa temperatura (ale nie powyżej 60 st. C), tym szybciej amazake będzie gotowe.
  • Amazake jest gotowe, gdy jest słodkie i ma konsystencję papki. Najlepiej spożywać je od razu z ziarnami w całości lub zblendować, aby było bardziej jednolite i płynne. Aby zachować amazake na dłużej, zagotuj je; w ten sposób zatrzymasz proces fermentacji. Przelej masę do słoików i przechowuj w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Amazake. Fermentowany napój na bazie białego ryżu i ryżu koji
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3y8a2m

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
Więcej tematów
d3y8a2m