Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska bazuje na warzywach oraz rybach i owocach morza i jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej sekretem jest połączenie tradycji i wpływów śródziemnomorskich i kuchni pasterskiej. Wiele w daniach hiszpańskich jest wpływów arabskich, angielskich i francuskich. Cenione są proste dania, składające się z niewielu składników przygotowane z produktów regionalnych.
Do najbardziej popularnych dań kuchni hiszpańskiej należy ziemniaczana tortilla, czyli swego rodzaju omlet z ziemniaków i jajek smażony na oliwie. Danie ma wiele wariacji i bywa podawane zarówno jako osobny posiłek, jak i tapas, czyli przekąska. Najbardziej znaną zupą jest gazpacho, czyli warzywny chłodnik. Powstaje on ze zmiksowanych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli. Często dodawana jest też pokruszona kromka chleba. Dobre gazpacho nie może obyć się bez odrobiny dobrej oliwy. Tradycyjnie podawane jest z grzankami. Królową hiszpańskich potraw jest paella – syte danie z doprawionego szafranem ryżu, warzyw i mięsa kurczaka lub królika. Paella bywa też przygotowywana z dodatkiem ryby i owoców morza.
Śniadania Hiszpanie jedzą dosyć późno, bo dopiero koło południa. Zazwyczaj jest to słodki posiłek. Obiady w restauracjach są serwowane od południa do 16, potem kuchnie są zamykane. Ciepłe danie można zamówić znów dopiero koło 20 czy 21.
Najbardziej znane hiszpańskie desery to flan, który przywędrował z Włoch i churros, czyli paluszki z ciasta parzonego smażone na głębokim oleju. Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churrería, zlokalizowanych przy głównych ciągach pieszych oraz na dworcach czy lotniskach.
Hiszpania to drugi najstarszy winiarski kraj basenu Morza Śródziemnego. Pierwsze wina były produkowane już pomiędzy 1100 a 500 rokiem p.n.e. w Andaluzji i u podnóża Pirenejów. Hiszpanie chętnie piją wino, ale najbardziej znanym charakterystycznym dla tego kraju trunkiem jest sangria wytwarzana z wina, winiaków i soków owocowych.