Zielony groszek
Niepozorny, popularny, zwykły i tradycyjny – właśnie jest zielony groszek. Warto jednak wykorzystywać to strączkowe warzywo jak najczęściej, ponieważ ma w sobie prawdziwą moc wartości odżywczych.
Obecność groszku na polskich stołach nikogo nie dziwi. Tradycyjna sałatka jarzynowa nie mogłaby być przyrządzona bez tego warzywa, a gotowana marchewka z zielonym groszkiem to danie, które najpewniej kojarzy nam się z domowymi obiadami u babci. Ale nie bez przyczyny to niepozorne warzywo tak często pojawia się w naszej diecie. Jest zdrowe, sycące, a dobrze przyrządzone potrafi mieć ciekawy i oryginalny smak.
Groszek – wartości odżywcze
Zielony groszek powinniśmy dodawać do naszych dań, ponieważ jest bardzo zdrowy. Zawiera moc witamin: A, B, C, E i K. Jest także źródłem wielu składników mineralnych, a fosfor, magnez czy wapń to tylko niektóre z nich. Dietetycy podkreślają także, że w groszku zawarte są antyoksydanty, czyli związki hamujące zapędy wolnych rodników. Co to oznacza? Że to niepozorne warzywo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także wpłynie pozytywnie na nasz układ żylny. Co więcej, jedzenie groszku pozwoli nam regulować poziom "złego" cholesterolu, a także pomoże usprawnić pracę mięśni i serca.
Po groszek powinny też sięgać osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ to strączkowe warzywo charakteryzuje się dużą zawartością białka.
Groszek z puszki – czy jest zdrowy
Gdy minie sezon na świeży groszek, sklepowe półki zachęcają nas gotowymi warzywami z puszki. Dietetycy przestrzegają jednak, by zawsze dokładnie sprawdzać etykiety takich produktów. Jeśli w składzie znajdziemy informację o tym, że do naszych warzyw został dodany środek konserwujący, lepiej nie wsadzajmy takiej puszki do zakupowego koszyka. Szukajmy takich produktów, które nie będą zawierały nic poza warzywami, wodą i ewentualnie solą.
Groszek – zastosowanie w kuchni
Z zielonego groszku możemy zrobić wiele pysznych dań. Fani płynnych potraw z pewnością docenią aksamitny krem z zielonego groszku. Osoby bardziej tradycyjne mogą przygotować gotowaną marchewkę z groszkiem, a ci, którzy lubią eksperymenty w kuchni, mogą dodać go do sałatki z owocami morza. Zielony groszek dobrze komponuje się również ze śmietaną, dzięki czemu można go wykorzystać w przygotowywaniu sosów.