Kurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutem

Ta klasyczna potrawa kuchni hiszpańskiej ma wiele odmian. Pewne jest, że usmażonego na złoto kurczaka doprawia się sokiem z cytryny lub octem, a niekiedy podlewa winem, słodkim sherry bądź wermutem. Bywa też, że kucharz wybiera sobie ulubione kawałki mięsa i serwuje w ten sposób wyłącznie skrzydełka lub podudzia. Danie przekroczyło hiszpańską granicę i świetnie przyjęło się w Meksyku. Tam sposób przyrządzania jest bardzo podobny, tyle że zamiast pieprzu w garnku ląduje ostra papryka. Zaintrygowani?

Kurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutemKurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Kurczak z hodowli zagrodowej
  • 2 główki czosnku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Kilka gałązek tymianku
  • 100 ml czerwonego wermutu
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Sok z niedużej cytryny
  • Sól, pieprz

Przepis

  • Obieramy główkę czosnku, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Drugą dzielimy na pół. Jedną część obieramy, drugiej nie. Tę obraną bardzo drobno siekamy i tak przygotowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem nacieramy kawałki kurczaka.
  • Całość odstawiamy na godzinę lub dwie. Na patelnię o grubym dnie wlewamy oliwę. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku, dokładamy tymianek i rozmaryn.
  • Gdy czosnek zacznie się rumienić, a w kuchni będzie bosko pachnieć, usuwamy go z patelni razem z ziołami. Odkładamy je na bok, będą potrzebne na koniec gotowania. Na tej samej oliwie smażymy kurczaka na złoto, wrzucamy na patelnię nieobrane ząbki czosnku.
  • Kurczaka dusimy przez ok. 30–40 minut, do miękkości. Kiedy na patelni zrobi się za sucho, podlewamy najpierw 50 ml wermutu, a później wodą lub bulionem, gdyby było to konieczne.
  • Gdy kurczak będzie złoty i miękki, wlewamy na patelnię drugie 50 ml wermutu, a gdy alkohol odparuje, dolewamy sok z cytryny. Wrzucamy rumiany czosnek w plasterkach, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podajemy z pieczywem albo z ziemniakami. Hiszpanie mówią, że w roli dodatku świetnie sprawdzają się frytki!
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności