Trwa ładowanie...
d2uafvv
25-10-2021 09:33

Kurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutem

Przepis

Ta klasyczna potrawa kuchni hiszpańskiej ma wiele odmian. Pewne jest, że usmażonego na złoto kurczaka doprawia się sokiem z cytryny lub octem, a niekiedy podlewa winem, słodkim sherry bądź wermutem. Bywa też, że kucharz wybiera sobie ulubione kawałki mięsa i serwuje w ten sposób wyłącznie skrzydełka lub podudzia. Danie przekroczyło hiszpańską granicę i świetnie przyjęło się w Meksyku. Tam sposób przyrządzania jest bardzo podobny, tyle że zamiast pieprzu w garnku ląduje ostra papryka. Zaintrygowani?

d2uafvv
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Bartek Kieżun
Źródło: Bartek Kieżun
Składniki
  • Kurczak z hodowli zagrodowej
  • 2 główki czosnku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Kilka gałązek tymianku
  • 100 ml czerwonego wermutu
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Sok z niedużej cytryny
  • Sól, pieprz
Przepis
  • Obieramy główkę czosnku, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Drugą dzielimy na pół. Jedną część obieramy, drugiej nie. Tę obraną bardzo drobno siekamy i tak przygotowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem nacieramy kawałki kurczaka.
  • Całość odstawiamy na godzinę lub dwie. Na patelnię o grubym dnie wlewamy oliwę. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku, dokładamy tymianek i rozmaryn.
  • Gdy czosnek zacznie się rumienić, a w kuchni będzie bosko pachnieć, usuwamy go z patelni razem z ziołami. Odkładamy je na bok, będą potrzebne na koniec gotowania. Na tej samej oliwie smażymy kurczaka na złoto, wrzucamy na patelnię nieobrane ząbki czosnku.
  • Kurczaka dusimy przez ok. 30–40 minut, do miękkości. Kiedy na patelni zrobi się za sucho, podlewamy najpierw 50 ml wermutu, a później wodą lub bulionem, gdyby było to konieczne.
  • Gdy kurczak będzie złoty i miękki, wlewamy na patelnię drugie 50 ml wermutu, a gdy alkohol odparuje, dolewamy sok z cytryny. Wrzucamy rumiany czosnek w plasterkach, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podajemy z pieczywem albo z ziemniakami. Hiszpanie mówią, że w roli dodatku świetnie sprawdzają się frytki!

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2uafvv
d2uafvv
d2uafvv
d2uafvv
Więcej tematów
d2uafvv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj