Szyszki z ryżu preparowanego. Kultowy deser z minionej epoki
Szyszki z ryżu preparowanego to deser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Mimo że dziś sklepowe półki uginają się od gotowych słodyczy, ciastek i deserów, warto odświeżyć ten kultowy przepis. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W rondelku podgrzać krówki, mleko i masło. Dodać kakao i wymieszać. Zagotować składniki, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
- Do masy krówkowej dodać ryż i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z jeszcze ciepłej masy formować szyszki lub kulki. Warto wcześniej nasmarować dłonie masłem, by szyszki nie kleiły się do rąk.
- Uformowane szyszki odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl