Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie
- Nazwa dania, na które dziś podaję przepis prawdopodobnie pochodzi bezpośrednio od rosyjskiego оладья – oładki, czyli smażone placuszki a tym właśnie nasze tytułowe danie jest. Przepis na nie znalazłam w Kucharzu Warszawskim, książce kucharskiej jeszcze z 1889 roku i choć oryginalna receptura nie była raczej precyzyjna (nie zawierała na przykład konkretnej ilości potrzebnych składników), to jednak jest to danie na tyle intuicyjne, że mogłam odtworzyć je z powodzeniem już za pierwszym podejściem i spisać dla was konkretne proporcje. Z podanych poniżej składników wyszło mi 5 solidnej wielkości olatków, które zresztą błyskawicznie zniknęły z talerzy. Zjedliśmy je na kolację ale równie dobrze sprawdzą się na śniadanie, deser czy podwieczorek. Bo to placuszki na tyle uniwersalne w smaku, że nie znają ograniczeń pory dnia - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 125 g suchego ryżu białego
- 1,5 – 2 szkl mleka
- łyżka masła
- 2-3 łyżki cukru
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 2 jajka (jedno do masy i jedno do panierowania)
- Bułka tarta
- szczypta soli
- Ulubiona konfitura
Ryż sparzyć i ugotować na mleku na gęsto z dodatkiem skórki otartej z cytryny i masła. Zwłaszcza pod koniec gotowania masę należy niemal ciągle mieszać by zapobiec przypaleniu. Wystudzić.
Ryż zblendować na jednolitą masę, dosłodzić do smaku. Dodać szczyptę soli i jajko i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować okrągłe placuszki - przed formowaniem kolejnego dobrze jest zamoczyć ręce w zimnej wodzie, by gęsta masa nie przyklejała się do rąk. Gotowe placuszki posmarować roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na patelni, najlepiej na maśle klarowanym aż placuszki nabiorą złotego koloru. Podawać ciepłe z ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze