Trwa ładowanie...
dwn4vvq
03-12-2018 12:23

Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie

Przepis

- Nazwa dania, na które dziś podaję przepis prawdopodobnie pochodzi bezpośrednio od rosyjskiego оладья – oładki, czyli smażone placuszki a tym właśnie nasze tytułowe danie jest. Przepis na nie znalazłam w Kucharzu Warszawskim, książce kucharskiej jeszcze z 1889 roku i choć oryginalna receptura nie była raczej precyzyjna (nie zawierała na przykład konkretnej ilości potrzebnych składników), to jednak jest to danie na tyle intuicyjne, że mogłam odtworzyć je z powodzeniem już za pierwszym podejściem i spisać dla was konkretne proporcje. Z podanych poniżej składników wyszło mi 5 solidnej wielkości olatków, które zresztą błyskawicznie zniknęły z talerzy. Zjedliśmy je na kolację ale równie dobrze sprawdzą się na śniadanie, deser czy podwieczorek. Bo to placuszki na tyle uniwersalne w smaku, że nie znają ograniczeń pory dnia - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".

dwn4vvq
2.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 125 g suchego ryżu białego
  • 1,5 – 2 szkl mleka
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 jajka (jedno do masy i jedno do panierowania)
  • Bułka tarta
  • szczypta soli
  • Ulubiona konfitura
Przepis

Ryż sparzyć i ugotować na mleku na gęsto z dodatkiem skórki otartej z cytryny i masła. Zwłaszcza pod koniec gotowania masę należy niemal ciągle mieszać by zapobiec przypaleniu. Wystudzić.

Ryż zblendować na jednolitą masę, dosłodzić do smaku. Dodać szczyptę soli i jajko i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować okrągłe placuszki - przed formowaniem kolejnego dobrze jest zamoczyć ręce w zimnej wodzie, by gęsta masa nie przyklejała się do rąk. Gotowe placuszki posmarować roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na patelni, najlepiej na maśle klarowanym aż placuszki nabiorą złotego koloru. Podawać ciepłe z ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.

Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwn4vvq
dwn4vvq
dwn4vvq
dwn4vvq
Więcej tematów
dwn4vvq

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj