Ryż
Ryż to obok ziemniaków i makaronu jeden z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni. Jego zaleta jest łatwość przygotowania, szerokie zastosowanie, niska cena oraz wartości odżywcze. Ryż jest smaczny i lekkostrawny. Stanowi podstawę diety w krajach azjatyckich.
Rodzaje ryżu
Ryż długoziarnisty ma podłużne i kremowe ziarna. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Pochodzący z Tajlandii ryż jaśminowy zawiera sporo skrobi, więc jest po ugotowaniu dość kleisty. Basmati to najszlachetniejsza odmiana ryżu. Ma lekko orzechowy smak. Ryż krótkoziarnisty zawiera więcej skrobi niż odmiany długoziarniste. Arborio i carnaroli to włoskie odmiany o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo skrobi, ale po ugotowaniu ziarenka są jędrne i wilgotne.
Ryż brązowy to najbardziej wartościowy rodzaj ryżu. Jego ziarna są pozbawione jedynie niejadalnej łuski. Ryż brązowy to źródło witamin i minerałów. Po ugotowaniu jest twardszy niż biały, wyróżnia go także lekko orzechowy smak. Z kolei dziki ryż ma długie, ciemne, cienkie ziarna obfitują w białko, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Pochodzacy z Indii czerwony ryż ma czerwoną łupinkę i ziarna średniej długości.
W sklepach znajdziemy też ryż paraboiled. Jest to biały, długoziarnisty ryż, który został poddany działaniu pary wodnej pod dużym ciśnieniem. W ten sposób składniki odżywcze z okrywy zostają „wtłoczone” do jego wnętrza. Dzięki temu zawiera dwa razy więcej witamin i minerałów niż zwykły ryż.
Ryż – właściwości odżywcze
Ryż jest pozbawiony glutenu, dlatego mogą po niego sięgać osoby z nietolerancją pokarmową oraz chore na celiakię. Jest też lekkostrawny, więc poleca się go w diecie osób mających problemy żołądkowe. Ryż dostarcza organizmowi potasu, żelaza, cynku i magnezu. 100 g ryżu zawiera ok. 350 kcal. Ma również wysoki indeks glikemiczny (70).
Ryż – jak ugotować na sypko
Przed gotowaniem ryż należy dobrze wypłukać. Dzięki temu pozbędziemy się zanieczyszeń i nadmiaru skrobi. Odmierzamy szklankę ryżu, przesypujemy na sito i obficie polewamy wodą, aż zmieni ona kolor z białego na przezroczysty.
Następnie odmierzamy dwie szklanki wody, doprowadzamy je do wrzenia w garnku o grubym dnie, solimy i wsypujemy ryż. Mieszamy i czekamy, aż woda ponownie się zagotuje. Wówczas przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-12 minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy ryż na 10 minut, aby "doszedł".
Ryż – z czym podawać
Ryż pasuje do wielu dań. Doskonale komponuje się z orientalnymi potrawami. Możemy również wykorzystać go do przygotowania włoskiego risotto czy hiszpańskiej paelli. Ryż to doskonały zmiennik ziemniaków i kaszy. Nadaje się także do zapiekanek, zup, deserów czy faszerowanych warzyw. Ryż to także obowiązkowy składnik sushi.