Kanapki z pikantną zieloną pastą i jajkiem sadzonym
Pasta z zielonego groszku świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Grzanki z taką pastą i jajkami sadzonymi to mistrzostwo świata. Pięknie się prezentują na talerzu i rewelacyjnie smakują. Pastę można również podać do grillowanego mięsa lub jako dip do warzyw czy nachosów. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zamrożony groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 6 minut.
- Po tym czasie odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania, a następnie dodać pokrojone na kilka kawałków tofu, oliwę, olej sezamowy, pastę wasabi, sól i pieprz.
- Całość zmiksować, dolewając w razie potrzeby wody, w której gotował się groszek - tak, aby powstał gładki krem.
- Podawać ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem np. w kształcie serca i jajkiem sadzonym.
- Świetnie sprawdzi się również jako dip do warzyw. Pasta doskonale komponuje się ze świeżą kolendrą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl