Pachnący kwiatami pomarańczy drożdżowy warkocz z kremem i orzechami

Po Włoszech, Portugalii i Stambule Bartek Kieżun wyrusza w podróż do Hiszpanii, by przywieźć z niej to, co najpyszniejsze w kraju wiecznej sjesty i południowego słońca. Hiszpania do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej z subiektywnym przewodnikiem po nieoczywistych zakątkach kraju. Ciekawe przepisy, wciągające opowieści z podróży i fascynujący rozmówcy, którzy oprowadzają po swoim kraju – wszystko to okraszone pysznymi fotografiami.

Pachnący kwiatami pomarańczy drożdżowy warkocz z kremem i orzechamiPachnący kwiatami pomarańczy drożdżowy warkocz z kremem i orzechami
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 450 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 160 ml mleka
  • 80 g cukru
  • Jajko "zerówka"
  • 30 ml wody pomarańczowej
  • 15 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 5 g cukru z wanilią
  • Skórka z pomarańczy, bez albedo
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • 180 g miękkiego masła
  • Jajko "zerówka"

Krem:

  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 10 g cukru z wanilią
  • 20 g skrobi kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g orzechów laskowych
  • 40 g migdałów w płatkach
  • 40 g namoczonych w białym winie rodzynek

Przepis

  • Suche składniki ciasta wsypujemy do miski. Mieszamy. W zagłębienie na środku wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę pomarańczową i oliwę.
  • Stopniowo łączymy ze sobą składniki, delikatnie mieszając. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być gładkie i sprężyste. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce, najlepiej w misce zamkniętej w szczelnym worku.
  • Po 60–75 minutach ciasto powinno podwoić objętość. To znak, że możemy przejść do kolejnego etapu. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 na 75 centymetrów. Po prawej stronie jedną trzecią smarujemy masłem. Składamy do środka, tak aby linia złożenia przebiegała tam, gdzie kończy się masło. Znów smarujemy ciasto masłem w jednej trzeciej i znów składamy tak, by powstała dziwna kanapka: ciasto, masło, ciasto, masło, ciasto. Powinna mieć wymiary 25 na 50 centymetrów i być rozmiarów jednej trzeciej wyjściowego placka. Połowę znów smarujemy masłem i składamy tak, by powstał kwadrat.
  • Poklepujemy ciasto, aby delikatnie rozprowadzić masło w środku. Całość wkładamy do worka i odkładamy do lodówki na godzinę. W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko, dodajemy cukier z wanilią. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę.
  • Dodajemy skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Do żółtek wlewamy gorące mleko, intensywnie mieszając.
  • Przelewamy całość z powrotem do garnka, stawiamy na średnim ogniu i nieustannie mieszamy trzepaczką do momentu, aż masa osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Wyłączamy gaz i odstawiamy na bok do przestudzenia. Garnek nakrywamy folią, bo inaczej na kremie zrobi się skórka.
  • Siekamy grubo orzechy i łączymy je w miseczce z migdałami oraz odcedzonymi rodzynkami.
  • Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na blacie wysypanym mąką na prostokąt podobny do tego, od którego zaczynaliśmy. Trzeba być delikatnym i starać się, by ciasto nie pękało.
  • Dzielimy ciasto na pół wzdłuż krótszej krawędzi. Nakładamy połowę kremu i posypujemy połową orzechów z rodzynkami. Zwijamy rulon (wzdłuż krótszego boku!), a potem rozcinamy go na pół. Zaplatamy, starając się, by krem był skierowany ku górze.
  • I taki dziwny warkocz przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. To samo robimy z drugą połową ciasta. Smarujemy warkocze rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika.
  • Pieczemy na złoto przez ok. 40 minut na środkowej półce w 180 st.
  • Hiszpanie po wyjęciu smarują całość lukrem, ale to już zadanie dla tych, którym nie grozi cukrzyca. Ja się powstrzymałem, wszak nie robię się młodszy!
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę