Trwa ładowanie...
dtjboc0
22-10-2021 10:20

Churros. Trudno się oprzeć

Przepis

Churros to nie są słodkie ciasteczka. Są raczej neutralne w smaku, a słodkie oblicze zyskują po zanurzeniu w gorącej czekoladzie lub kawie z mlekiem. Pewne jest też to, że churro niejedno ma imię. Porras to wersja grubsza. W Andaluzji można też zamówić calentitos i tejeringos. I teraz uwaga: w niektórych miejscach Hiszpanii, np. w Murcji i w Jaén oraz Estrema-durze, porras są nazywane churros, a to, co gdzie indziej uchodzi za churros, nazywa się tam churros finos. Do tego wszystkiego są też churros, które zawierają w sobie ugotowane ziemniaki.

dtjboc0
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Bartek Kieżun
Źródło: Bartek Kieżun
Składniki
  • 50 ml wody
  • 25 g cukru
  • 50 g masła (dodatek rodem z Grenady)
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru z wanilią (dodatek ode mnie)
  • 140 g mąki tortowej
  • Jajko "zerówka"
  • Olej do smażenia
Przepis
  • Do wody wrzucamy masło, cukier, również ten z wanilią, i sól. Zagotowujemy, mieszając. Zestawiamy garnek z ognia. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy — najpierw rózgą, a potem grubą łyżką.
  • Ponownie stawiamy garnek na ogniu, nadal mocno mieszając. Ciasto powinno stać się klejącą się do łyżki kulą, nie powinno zaś trzymać się garnka.
  • Kulę z ciasta przekładamy do zimnej miski, żeby nieco zbić temperaturę. Studzimy chwilę, a kiedy temperatura spadnie, dodajemy jajko i mikserem łączymy je z ciastem.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i przez końcówkę w kształcie gwiazdy (w świecie idealnym) wyciskamy ciasto na gorący olej.
  • Smażymy na złoto, a potem zjadamy. Na deser albo, jak Hiszpanie, na śniadanie.
  • Nie mówcie nikomu, ale podwojenie ilości cukru sprawia, że churros są słodkie i smakują jak najlepsze pączki!
  • Butelka po keczupie w roli rękawa cukierniczego też się sprawdza!

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Churros. Trudno się oprzeć
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj