Churros. Trudno się oprzeć

Churros to nie są słodkie ciasteczka. Są raczej neutralne w smaku, a słodkie oblicze zyskują po zanurzeniu w gorącej czekoladzie lub kawie z mlekiem. Pewne jest też to, że churro niejedno ma imię. Porras to wersja grubsza. W Andaluzji można też zamówić calentitos i tejeringos. I teraz uwaga: w niektórych miejscach Hiszpanii, np. w Murcji i w Jaén oraz Estrema-durze, porras są nazywane churros, a to, co gdzie indziej uchodzi za churros, nazywa się tam churros finos. Do tego wszystkiego są też churros, które zawierają w sobie ugotowane ziemniaki.

ChurrosChurros
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 50 ml wody
  • 25 g cukru
  • 50 g masła (dodatek rodem z Grenady)
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru z wanilią (dodatek ode mnie)
  • 140 g mąki tortowej
  • Jajko "zerówka"
  • Olej do smażenia

Przepis

  • Do wody wrzucamy masło, cukier, również ten z wanilią, i sól. Zagotowujemy, mieszając. Zestawiamy garnek z ognia. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy — najpierw rózgą, a potem grubą łyżką.
  • Ponownie stawiamy garnek na ogniu, nadal mocno mieszając. Ciasto powinno stać się klejącą się do łyżki kulą, nie powinno zaś trzymać się garnka.
  • Kulę z ciasta przekładamy do zimnej miski, żeby nieco zbić temperaturę. Studzimy chwilę, a kiedy temperatura spadnie, dodajemy jajko i mikserem łączymy je z ciastem.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i przez końcówkę w kształcie gwiazdy (w świecie idealnym) wyciskamy ciasto na gorący olej.
  • Smażymy na złoto, a potem zjadamy. Na deser albo, jak Hiszpanie, na śniadanie.
  • Nie mówcie nikomu, ale podwojenie ilości cukru sprawia, że churros są słodkie i smakują jak najlepsze pączki!
  • Butelka po keczupie w roli rękawa cukierniczego też się sprawdza!

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska