Trwa ładowanie...
dk65ai2
29-11-2017 13:05

Zrazy polowe według receptury z 1882 roku

Przepis

Bez dwóch zdań, zrazy są jednym z flagowych dań polskiej kuchni. Tradycyjnie spożywane z kaszą wspominane są jeszcze w źródłach z XIV wieku. W przedwojennych książkach kucharskich znaleźć można dziesiątki różnych wariacji tego dania, kórych nazwa zazwyczaj nawiązuje do jakiegoś nazwiska. I tak w pewnym momencie bardzo popularne stały się na przykład tzw. zrazy a’la Nelson (zrazy nelsońskie). Szerzej o ich historii na blogu "Kuchenny kredens", a poniżej przepis.

dk65ai2
4.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • ok. 1 kg mięsa wołowego na zrazy
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • duża cebula lub por
  • 1/2 selera
  • 1 kalarepa
  • 1 szklanki białego wina lub wywaru z gotowania grzybów
  • sól, pieprz, mąka, masło
Przepis

Z kawałka mięsa wykroić owalne, niezbyt duże zrazy. Rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i krótko, bez rumienienia, obsmażyć na maśle. Warzywa obrać i pokroić w niezbyt drobne kawałki. W niedużym rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, nałożyć warstwę jarzyn. Na nich ułożyć warstwę obsmażonych zrazów, znowu warzyw i tak na przemian do wypełnienia rondla. Pomiędzy poszczególne warstwy wrzucić ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Całość zalać szklanką białego wina lub wywarem z gotowania grzybów. Zamknąć szczelnie przykrywką i umieścić w dużym garnku z gotującą się wodą tak, by poziom wody nie sięgał pokrywki i woda nie przeciekała do rondla z potrawą w trakcie gotowania. Rondel dodatkowo zabezpieczyć można ciastem zagniecionym z mąki i wody. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 2 - 2 1/2 godziny.
Zobacz także: naleśniki z masą migdałową wg przepisu z 1914 roku
src="https://d.wpimg.pl/636737379--41406932/na.jpg"/>

Zobacz także wideo: brioszki z powidłami

Zrazy polowe według receptury z 1882 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj