Kalarepa
Kalarepa to warzywo, które pojawia się coraz rzadziej na polskich stołach. A szkoda, bo można je smacznie schrupać na surowo lub dodać do wielu potraw. Dodatkowo kalarepa jest zdrowa i ma działanie przeciwnowotworowe.
Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Kiedyś jadło się jej znacznie więcej, dzisiaj mało osób chrupie ją w ramach przekąski. Powinniśmy jednak wrócić do zajadania się tym warzywem, ponieważ jest bardzo zdrowe. Dla niektórych dużym plusem może okazać się również niskokaloryczność kalarepy.
Kalarepa – wartości odżywcze
O tym, że kalarepa jest zdrowa i powinno się ją jeść, wiedzieli już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Wtedy określano się ją mianem kapusty pompejskiej. Dlaczego tak bardzo zwracano uwagę akurat na to warzywo? Ponieważ jest źródłem wielu witamin m.in. B, C, E i K. Dodatkowo kalarepa w swoim składzie zawiera wiele składników mineralnych, wśród których znajdziemy wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas cynk czy sód.
Co więcej, jedzenie kalarepy może obniżyć ryzyko zachorowania na wiele nowotworów. Udowodniono również działanie przeciwbakteryjne tego warzywa, dlatego jego jedzenie zaleca się m.in. osobom, które cierpią na chorobę wrzodową wywołaną przez bakterię Helicobacter pylori.
Po kalarepę powinniśmy również sięgać, gdy chcemy zadbać o wzrok lub zbudować odporność naszego organizmu.
Kalarepa – zastosowanie w kuchni
Kalarepa ma wiele zastosowań kulinarnych, jednak najprostszym sposobem na jej zjedzenie będzie po prostu jej schrupanie na surowo. Dostarczymy wtedy naszemu organizmowi wielu wartości odżywczych, a także zapewnimy sobie bardzo smaczną przekąskę. Surową kalarepę możemy także pokroić i dodać do sałatki. Świetnie będzie komponowała się z pomidorami, marchewką i kapustą pekińską.
Jeśli chcemy zaserwować danie z kalarepą w roli głównej, możemy przygotować kalarepę faszerowaną. To, co znajdzie się w środku warzywa zależy od nas. Większość przepisów sugeruje jednak, by wykonać farsz z mielonego mięsa i sosu grzybowego. Taką kalarepę możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Wtedy to warzywo będziemy nadziewać mozzarellą, jogurtem naturalnym, pomidorami i papryką.
Kalarepą możemy również urozmaicić letnią zupę jarzynową.